Egy férfi 82 évesen úgy halt meg, hogy soha életében nem látott nőt

Egy férfi 82 évesen úgy halt meg, hogy soha életében nem látott nőt, de még filmet vagy autót sem, de ez az ő döntése volt.

Mihailo Tolotos görög ortodox szerzetes volt az Athosz-hegyről, ahol egész életét töltötte. 1856 körül született, édesanyja néhány órával a születése után meghalt. Apja ismeretlen volt, más rokonai pedig nem akartak gondoskodni róla, ezért az Athosz-hegy tetején lévő szerzetesek kolostorának lépcsőjén hagyták magára. A kolostor befogadta őt, és az új otthona lett – írja a Greek Reporter.

A kolostorban nevelkedett és tanult, és egyszer sem érezte szükségét, hogy átlépje annak kapuit, bár megtehette volna. Éppen ezért Mihailo Tolotos soha nem látott nőt, mert a kolostorba való belépésüket már 1060-ban megtiltotta egy ma is hatályos egyházi dokumentum.

Egész életét elszigetelten, a külvilágtól távol élte le. 1938-ban, 82 éves korában halt meg.

Mihailo különleges temetést kapott, mert az Athosz-hegyen élő többi szerzetes meg volt róla győződve, hogy ő az egyetlen férfi a világon, aki úgy halt meg, hogy nem tudta, hogyan néz ki egy nő.

Soha nem látott még autót, repülőgépet vagy akár filmet, de tudott a létezésükről.

Az Athosz-hegy egy hegy és félsziget Görögország északkeleti részén, Közép-Macedónia görögországi régiójában, ahol 20 kolostor, 12 remeteség és számos ortodox szerzetesi remeteség található, ahol ma több mint 2000 ortodox szerzetes él. Az Athosz-hegy az ortodox keresztény világ egyik legfontosabb központja.

A kolostorok a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka közvetlen fennhatósága alá tartoznak.

Az első szerzetesek a 9. században érkeztek az Athosz-hegyre. Ma több mint kétezer szerzetes Görögországból és számos más országból, köztük Romániából, Moldovából, Grúziából, Bulgáriából, Szerbiából, Oroszországból és az Egyesült Államokból él aszketikus életet az Athosz-hegyen, elszigetelve a világ többi részétől.

A kolostorokban felbecsülhetetlen értékű, jól megőrzött műtárgyak, köztük ritka könyvek, ősi dokumentumok és hatalmas történelmi értékű műalkotások gyűjteményei találhatók. Az Athosz-hegy 1988 óta az UNESCO Világörökség része.

A látogatók számára a szerzetesek egyszerű élete archaikusnak tűnhet, de az ott élő férfiak azt mondják, hogy békés és boldog életet élnek.