Egy hentes döbbenetes vallomása arról, hogy valójában miket eszünk hús helyett!

Ha csak fele igaz az állításainak, még akkor is letaglózó, hogy miket etetnek meg velünk…

Egy volt hentes levele kering a neten:

‘Egyik szemem sír, a másik pedig nevet. 1984 óta voltam hentes, amióta sok helyen dolgoztam és sok mindent láttam is. Nem amiatt dolgoztam sok helyen, mert rossz hentes vagyok, csak nem tudtam összeegyeztetni a megtapasztalt dolgokat a lelkiismeretemmel. Ezért sem dolgozom már 10 éve a szakmámban!

10 éve háromféle adalékanyag létezett a szakmában: a soluprat, a tejpor és a szójafehérje. Már ez is elég volt nekem ahhoz, hogy abbahagyjam, mert a régi hentesektől azt tanultam, hogy a kolbász és minden más hasonló termék is húsból készül.

A soluprat viszont egy furcsa kémiai anyag, és az a tulajdonsága, hogy a súlyához képest legalább 10-szeres vízmennyiséget képes megkötni, amit főzés, sütés vagy füstölés hatására sem veszít el.
Mire kell ez az anyag? Hát a hús helyett! Biztos tapasztalta már mindenki azt, hogy egy felvágott után vedeli a vizet. Ez amiatt van, mert az anyag a belekben is működik, és ott is felveszi a folyadékot! Korábban csak a parizerbe és az olcsóbb hentesárukba rakták ezt, de ma már mindenbe!

A tejpor is sok mindenre jó, de nem a húsiparban! Ezzel is a húst helyettesítik úgy, hogy beállítják vele a fehérjetartalmat az előírtak szerinti mértékre.

A szójafehérje is húspótló, amit a drágább termékekbe tesznek a fehérjetartalom növelése érdekében. Vagyis ha veszünk 2.500 forintért egy kiló szalámit, akkor valójában maximum 500 forintnyi az, amit tényleg jóízűen megehetnénk!

A gyártásban „népszerű” anyag még az emulgeálószer is. Legfőbb funkciója a zsír megkötése, de úgy, hogy ne legyen látható. Vagyis minél több zsír van egy felvágottban, annál több az emulgálószer is benne! Ezt leginkább akkor érezhetjük, amikor a szájpadláson „fent ragad” a falat. És az elmúlt 10 évben az adalékanyagok fajtái csak rohamosan bővültek…

A másik kedvenc témakör a műbelek. A műbél színe és állaga tökéletesen alkalmas arra, hogy megtévessze a vásárlókat. Ilyen az, amikor egy szép barna színű virsliről azt gondoljuk, hogy milyen jól meg van füstölve. Persze, amíg le nem húzzuk róla a celofánt!

Normális esetben az igazi húsipari termékek húsból és némi zsiradékból, valamint valódi fűszerekből állnak, a készterméket pedig a végén főzik illetve megfüstölik! De ez ipari szinten már régóta nincs így, hiszen néhány kivételtől eltekintve az összes többi legfeljebb 20% húst tartalmazó szemét!
Mi lehetne a megoldás? Háznál, termelőnél kell vásárolni, vagy kis hentesnél falun, és a multikat messzire kerüljük el.

Sokan úgy gondolkodnak, hogy „Megveszem, mert olcsó”. De aki minden szemetet megvesz, mert azt hiszi, hogy olcsó, az hatalmasat téved! Ugyanis lehet, hogy a megspórolt pénze 10-szeresét is rákölti majd orvosra és gyógyszerekre.’