Egyedülálló apa örökbe fogad egy Down-szindrómás fiút, akit senki sem akar, évekkel később értesül az 1,2 milliós örökségről

Egy férfi, aki elvesztette a családját, úgy dönt, hogy örökbe fogad egy kisfiút, akit senki sem akar, mert Down-szindrómás. Évekkel később egy ügyvéd meglepő hírekkel keresi meg.

David idegesen járkált a kórház várótermében. A bátyja, Jack azt mondta: “Nyugodj meg, Dave!”

David elmosolyodott. “Tudom – mondta -, csak annyira ideges vagyok! Mindig is apa akartam lenni!”

Jack elvigyorodott, és megveregette a bátyja vállát. “Készülj fel az apaságra, testvér!” Ekkor lépett be az orvos, és Davidhez lépett. Volt valami az arckifejezésében, ami elfojtott minden nevetést, és David nem gyanakodott semmi jóra.

Az orvos elmagyarázta, hogy ez egy a millió véletlenből, egy ritka baleset volt, de Rita és a baba életébe került. Dávid nagyon nyugodtan hallgatta, és minden megfelelő helyen bólogatott.

Még csak nem is sírt, de amikor megpróbált egy lépést tenni, a térdei cserbenhagyták. A síró Jacknek át kellett ölelnie a bátyját, és hazavinnie, mintha csak egy gyerek lenne.

Napokkal később, miután Ritát és a kisbabáját eltemették, és úgy tűnt, Dave kivételével mindenki kész volt mindent elfelejteni, Dave egy csendes házban ébredt. Rita ágya felé nyúlt. Az ágy üres volt.

A szülők a legszívszorítóbb döntéseket hozzák meg gyermekeik jóléte érdekében.

Felállt, lesétált a folyosón a gyerekszobába, és bekapcsolta a szép éjjeli lámpát, amely csillagokat tükrözött a mennyezeten. Ő és Rita ezt a szobát éppúgy a fájdalommal, mint az álmokkal díszítették. Minden eltűnt.

Dave leült és sírni kezdett a hintaszékben, amelyet Rita ragaszkodott megvenni. A szíve és a háza üres volt, az álmai eltűntek. Szét akarta tépni ezt a gyerekszobát, és elnyomni az ürességet.

Hirtelen egy gondolat szúrta át az elméjét. “Egy lyukat nem lehet haraggal betömni, csak szeretettel. Ki mondta ezt?” – tűnődött Dave. Egyszer már hallotta ezt. Talán ez az ötlet megmentheti az életét.

Dave felvette a kapcsolatot a szociális szolgálattal, és érdeklődött az örökbefogadás vagy a pártfogás lehetőségeiről. A szociális munkás először tétovázott. “Általában nem adunk gyermeket egyedülálló szülőknek” – mondta – “bár ez egyre gyakoribb”.

“Jó életet élek – mondta Dave -, sok mindent tudok nyújtani egy gyereknek, különösen szeretetet. A feleségemmel arról álmodtunk, hogy szülők leszünk – ezt az álmot szeretném valóra váltani.”

A szociális munkás egy mappát vett magához, amelyen sok színes matrica volt. “Megfontolná egy speciális igényű gyermek felvételét?” – kérdezte.

Dávid megvonta a vállát. “Minden gyermek különleges, mindegyiknek vannak igényei” – mondta halkan. “Soha nem tudhatjuk, hogy Isten mit küld nekünk. Azt a gyereket viszem, akinek a legnagyobb szüksége van rám.”

Természetesen Dave-nek sok interjún kellett átesnie, és néhány szülői tanfolyamot is el kellett végeznie, de végül eljött a nagy nap. Azt mondták neki, hogy fia lesz.

“Van egy kisfiúnk, aki három különböző nevelőcsaládnál élt” – mondta a szociális munkás. “Samnek hívják, és kétéves. Down-szindrómája van

Hol van?” – kérdezte Dávid.

“Samnek van néhány egészségügyi problémája, amiről tudnia kell” – mondta a szociális munkás.

“Elviszem a gyermekorvoshoz – mondta Dave -, és bármi kell neki, megkapja.

Amikor Dave meglátta Samet, szerelem volt első látásra. Sam volt a legédesebb baba, akit valaha látott!

Sam eleinte félénk volt, de amikor rájött, hogy Dave mennyire szereti őt, és mennyire törődik vele, lassan kibújt a burokból. Dave nem tudta megérteni, hogy lehet, hogy valaki nem akar egy ilyen imádnivaló gyereket!

Persze Samnek még egy kis időre volt szüksége, hogy elérje a mérföldköveit, és az orvos azt mondta, hogy figyelniük kell a szívére, de szinte minden szempontból tökéletes volt!

Dave napjának legjobb része az volt, amikor elhozta Samet a gyerekmegőrzőből, és a kisfia széttárt karokkal szaladt hozzá. Dave felemelte Samet, és megcsiklandozta a kis pocakját. A szíve teljesen tele volt szeretettel.

“Rita – suttogta halott feleségének, miközben nézte, ahogy Sam alszik. “Valóra váltottam az álmunkat. Az űrt, amit te és a gyermekünk hagytatok az életemben, szeretettel töltöttem be.”

Teltek az évek, és Sam fejlődése csodálatos volt, mint a többi egészséges gyermeké. Az orvos szerint a szíve rendben volt. Vidám, barátságos fiú volt, aki mindenkivel összebarátkozott, akivel csak találkozott. Senki sem tudott ellenállni Samnek és a boldog vigyorának!

A telefon folyamatosan csörgött. Samet pizsamapartikra és játszótárskeresőre hívták, és Dave alig tudott lépést tartani Sam sűrű társasági életével!

Aztán Sam tizenkét éves lett, és igazi nagyfiú módjára elkezdett egyedül járni a barátaival. Dave-nek nem volt könnyű dolga, de mint minden szülő, ő is megtanulta, hogy teret adjon a fiának.

Aztán egy nap felhívta egy ügyvéd. “Mr Wallace – mondta a férfi -, az ön örökbefogadott fiának szülője nevében telefonálok…”.

Mit akarsz?” – kérdezte Dave határozottan.

“Szeretnék beszélni önnel…” – válaszolta az ügyvéd.

“Nem érdekel – mondta Dave -, ezek az emberek elhagyták a fiamat. Semmi olyat nem tudsz mondani, amit hallani akarok.”

“Kérem, Wallace úr – mondta az ügyvéd. “Sam kedvéért.”

Dave vonakodva beleegyezett, hogy találkozzon az ügyvéddel. Amint megérkezett, a férfi átadott Dave-nek egy levelet. “Ez sokkal világosabban megmagyaráz mindent, mint ahogy én valaha is meg tudnám magyarázni, Wallace úr” – mondta.

Dave kinyitotta a borítékot, és olvasni kezdte: “Kedves Wallce úr, ha most ezt olvassa, az azt jelenti, hogy végre békére leltem szeretett feleségemmel. Köszönöm, hogy szereted és gondoskodsz az én édes Samemről.”

“Mielőtt Sam megszületett, az orvosok közölték velünk, hogy Down-szindrómás, és ez nem számított nekünk. Örömmel fogadtuk őt. Úgy képzeltük, hogy sok hosszú és boldog évünk lesz családként, de sajnos nem így történt.”

“Amikor Sam három hónapos volt, kórházba került néhány vizsgálatra. A feleségemmel, Emilyvel odamentünk érte, de miközben vizsgálták, elütötte egy teherautó.”

“Emily ott helyben meghalt. Túléltem, de négykerekű bénaként. Az elmúlt tizenkét évben halott ember voltam, aki még mindig lélegzett, sírt és átkozódott Istenre.”

“Nem voltam az az apa, akit Sam megérdemelt volna. Valami jobbat akartam a fiamnak, ezért örökbe adtam. Igazam volt, Wallace úr, mert ön befogadta a fiamat, és ön volt a legjobb apa.”

“Az a kívánságom, hogy egy nap mondd el Samnek, hogy a vér szerinti szülei szerették őt, és hogy ő egy szeretett gyerek volt. Nem akarom, hogy a fiam valaha is azt higgye, hogy elhagytuk.”

“Kérlek, mondd meg neki! Az ügyvédem átadja önnek Sam vagyonkezelői alapjának dokumentumait, amelyek az ön kezében lesznek. Még egyszer köszönöm, Wallace úr, hogy szerette az én Samemet, és hogy olyan apa volt, amilyennek lennie kellett volna.”

Az ügyvéd hozzáférést biztosított Dave-nek Sam vagyonkezelői alapjához, amely 1,2 millió eurót tett ki. Azt ígérte, hogy ez biztosítja fia jövőjét, ahogyan azt a biológiai apja is akarta.

Dave azon tűnődött, vajon a Samnek hátat fordító családok visszautasították volna-e a pénzt, ha tudták volna, hogy létezik! Sam szülőatyja helyesen tette, hogy elrejtette a vagyonát, hogy a fiát a megfelelő okokból szerethessék.

Mit tanulhatunk ebből a történetből?

Ne engedj a keserűségnek és a haragnak. Töltsd meg a szíved szeretettel. Dave úgy döntött, hogy elfordul a bánatától, és szíve minden szeretetét egy rászoruló gyermekbe önti.

A szülők a legszívszorítóbb döntéseket hozzák meg gyermekeik jóléte érdekében. Sam apja lemondott róla, hogy normális gyermekkora legyen egy szerető családban.