Egyszerű paradicsomlé és sűrítmény készítése tartósítószer nélkül

Érik a paradicsom, eljött a paradicsom ivólé és a paradicsomsűrítmény késztésének ideje. A Kisvakond csatorna megmutatja, hogy náluk hogyan készül a télire eltett paradicsomsűrítmény és a paradicsomlé tartósítószer nélkül.
Paradicsomsűrítmény készítése

Fontos az alapanyag meglelő kiválasztása, lehetőség szerint bio paradicsomot szerezzünk be és vizsgáljuk át hogy ne legyenek rajta hibák, foltok sérülések. A paradicsomot jól meg kell mosni, hogy az esetleges por, kosz és egyéb szennyeződések eltávolításra kerüljenek. Olyan paradicsomot válasszunk, mely ízlik nekünk és ismerjük az ízét.

A paradicsomot feldaraboljuk, a csumáját eltávolítjuk. Ezt követően jön a passzírozás fázisa, melyet akár passzírozó géppel, vagy kézzel is elvégezhetünk. A passzírozás után a paradicsomot három órán keresztül főzzük, így a nedvesség eltávozik belőle és megfelelő sűrűségű lesz. 10 liter paradicsomléhez 3 evőkanál adalékmentes, jó minőségű sót adjunk.

Amennyiben elértük a számunkra megfelelő minőséget, tiszta üvegekbe tesszük, majd dunsztoljuk egy napig. Fontos, hogy a meleg paradicsomsűrítmény egy nap alatt lassan hüljön ki. A Kisvakond elárult egy trükköt, a kupakot tartósítószeres meleg vízbe áztatja. A videóból kiderül. hogy miért! Ettől még maga a paradicsomsűrítmény tartósítószermentes.
Paradicsom ivólé készítése

Az ivólé készítésének folyamata teljesen megegyezik a sűrítmény készítésével, annyi a különbség, hogy itt 3 óra helyett csak 1 órát kell főzni, hogy a víz eltávozzon. Az ivólevet lehet ízlés szerint cukorral és borssal ízesíteni.

Nézd meg, hogy készíti a paradicsomsűrítményt és az ivólevet a Kisvakond!