Epe- és máj bántalmakra pitypang tinktúrát!

Táplálkozásunk egyre kevesebb keserűanyagot tartalmaz, pedig ezek nagyon fontosak a máj és más mirigyek serkentéséhez.

A pongyolapitypang vagy közismertebb nevén gyermekláncfű minden növényi része gyógyhatású, és többé vagy kevésbé keserű. A taraxin és az inulin nevű keserűanyagok a pitypang fontos összetevői. A hatóanyag-tartalom erősen ingadozik az évszakok során, legtöbbet a gyökérben találunk nyugalmi időszakban.

A pitypang gyógyhatásai

● vértisztító

● emésztést serkentő

● anyagcsere-serkentő

● mirigyserkentő

● májerősítő

● vízhajtó

● keserű

● vércukorszint-kiegyensúlyozó

● antireumatikus

A növény alkalmazása alkalmas az epekő kialakulásának megakadályozására. Magas keserűanyag koncentrációjának köszönhetően igen jó epehajtó, az epeutakat megtisztítja, az epehomokot és az epesarat eltávolítja a szervezetből.

A gyermekláncfű erős vízhajtó szer, eltávolítja a szervezetből az ödémát okozó fölösleges víz nagy részét, valamint elősegíti a hólyagfertőzések gyógyulását.

A levél vízhajtó hatású, a vesék működését szabályozza, fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fontosak.

Javasolt a növény használata reumatikus fájdalmak, idült ízületi gyulladások és a köszvény kezelésére, mind belsőleg (tinktúra), mind külsőleg borogatás formájában

Mikor gyűjtsük?

● zsenge levelek: márciustól áprilisig;

● bimbók: áprilisban;

● virágok, szárak: a virágzási időben, áprilistól májusig;

● gyökerek: virágzás előtt, vagy november közepéig.

A növény virága, szára és gyökere nagy mennyiségben tartalmaz hasznos nyomelemeket, vitaminokat (A, B2, B4, C, E), fitoflavanoidokat, inulint és gumi anyagokat. A pitypang gazdag olyan elemekben is, mint a vas, kálium, kalcium, foszfor és mangán. Csekély mennyiségben található még benne nikkel, kobalt, bór és molibdén is.

Pitypang tinktúra

Tavasszal inkább a zsenge leveleit, bimbóit és virágát szedjük tinktúra készítéséhez. A gyökerek szedését hagyjuk a novemberi hónapra.

Tinktúra elnevezés alatt a növényi anyagoknak az alkoholos kivonatát értjük.

Készítésénél a növényi részeket összeaprítjuk és jó minőségű házipálinkába, vagy gyógyszertárban kapható 96 %-os alkoholba áztatjuk.

Egy nagyobb szájú, lezárható befőttes üvegbe rakjuk az aprított pitypangot (levél, virág, szár) és ráöntjük a pálinkát. Lezárjuk és a konyhában 15-30 fok körüli hőmérsékleten tartjuk. Minden nap legalább egyszer összerázzuk, majd kb. 3-4 hét múlva leszűrjük jól záródó üvegekbe öntjük. Mehet a hűvös, sötét helyre. Az így elkészített tinktúra akár 3 évig is megőrzi gyógyhatását.

Ne fogyasszunk pitypangot epegörcs alatt, kúraszerűen 3 hétig használható, utána 1 hét szünetet kell tartani.

Megelőzés céljából napi 1-2 alkalommal, betegség esetén napi 2-3 alkalommal kell fogyasztani.

Vigyázat, a pitypang nedve foltot hagy a ruhán, és barna lehet tőle a kezünk! Forrás