Erősítő és stabilizáló gyakorlatok térdünk egészségéért

Kedves Olvasó! Bizonyára érezted már, hogy egy-egy megerőltető mozgás, kerti munka, vagy akárcsak a mindennapi gyaloglás is mennyire igénybe tudja venni a térdet. Ha pedig nap, mint nap tapasztalod a szúró, recsegő, ropogó fájdalmat, akkor ez az írás még inkább Neked szól majd.

Ne higgyük, hogy a térdfájdalom az idősek privilégiuma! Bizony, már fiatal korban elkezdődhet az a fajta amortizáció, ami később akár teljes mozgásképtelenséghez is vezethet.

Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről ezt a csodálatos testrészünket, és fedezzük fel, mi mindent tehetünk egészségének megőrzéséért és funkciójának visszaállítása érdekében.

A térd olyan ízület, amely nem egyszerű munkát végez: összhangba hozza a csípő és a boka működését. Azt is mondhatjuk, hogy a térd egy egyszerű ízület, amelynek bonyolult feladata van. Mindkettő igaz.

A térd egy ördögien nehéz probléma elegáns megoldására szolgál. A csípő és a boka mérhetetlenül eltérő sebességgel mozog: úgy is kifejezhető ez, hogy sebességfokozatuk nagyon eltérő. Ezt hozza összhangba a térdünk.

A térdsérülések a fiatalok körében egyre gyakoribbak

Mindig elkeseredünk, amikor azt halljuk, hogy a térd milyen „törékeny”. De ha térdünk nem bírná a mászást, a járást, a futást, az ugrást és az esést – a szokásos fizikai igénybevételt -, sok ezer évvel ezelőtt kiestünk volna a versenyből. Testünk ma is ugyanúgy van megtervezve, mint akkor volt. Sokan azt mondják erre: „De az ember ma hosszabb ideig él. A térd úgy van programozva, hogy csak a gyermekszüléshez és gyermekneveléshez szükséges ideig lehessen használni.” Ha ez igaz lenne, akkor a logika szerint ez a mozgatórendszer minden más összetevőjére is érvényes lenne, és a mozgatórendszeri sérülések rendkívül ritkán fordulnának elő 40-45 évesnél fiatalabbaknál. furcsa módon sokkal több tizenéves és fiatal felnőtt fordul meg térdpanasszal az orvosnál, mint felnőtt és középkorú

A mozgatórendszerünk egyre fiatalabb korban megy tönkre, úgy néz ki, hogy súlyos élettani krízis felé közeledünk. Nem számíthatunk a technológiára a teljes vagy akár csak a megfelelő részleges mozgékonyság biztosításában teljes működési képtelenség esetén. Ráadásul az anyagcsere sem megfelelő kielégítő mozgás nélkül.  A fiatalok elveszítik térdük és csípőjük összehangolásának képességét, és azon az úton vagyunk, hogy elveszítjük magát a mozgásképességet.

De miért van ez?

A legfontosabb, amit mindenkinek meg kell jegyezni, hogy az egészséges térd csak egy dolgot igényel: azt, hogy a többi teherviselő ízülettel párhuzamosan álljon. A térdnek ritkán van baja, ha egy tengelyben van és együttműködhet a csípővel és a bokával.

Ha a térdkalács megsérül, amikor hirtelen megállunk irányváltoztatás végett a futballpályán, vagy elszakad az elülső keresztszalag, ha síeléskor elesünk – ha ezeket az eseményeket szerencsétlenségnek, balesetnek, malőrnek nevezzük, az téves értelmezés. Ezek mind előfordulhatnak, és még mások is, de térdsérülést csak másodlagosan okozhatnak; olyan, mintha azt mondanánk, hogy a kalapács az oka a figyelmetlen ács hüvelykujjtörésének. Ha a térd megfelelően áll, a játékos megállhat, megfordulhat, visszafordulhat és berúghatja a gólt, a síelő leporolhatja a havat magáról és folytathatja útját lefelé a lejtőn.

A térdkalács és a keresztszalag:

1. ábra:  A láb fő csontjai

A térdkalács egy legömbölyített csontdarab, úgy tűnik, mintha szabadon lebegne az ízület felett. Valójában be van ágyazva a lábszár feszítőizmainak inai közé. Ez az elrendezés nagy rugalmasságot ad a térdnek. Az elülső belső keresztszalag egy tömörített szalag, amely hátulról átszövi a térdízületet, és stabilitást biztosít.

Alapvető dolog, hogy meg kell szabadulni a „baleset megtörténik” gondolattól. Ha meggyőződünk arról, hogy a fájdalom véletlen baleset és egy sérülékeny ízület eredménye, tévesen hisszük, hogy elegendő a sérülés kezelése. Mivel a térd sokkal gyakrabban károsodik, mint a többi ízület, egész iparág szakosodott rá eszközök gyártásával és fájdalomcsökkentő eljárásokkal. A térdsebészet az ortopédia eldorádója. Az ízületet meg kell javítani vagy helyre kell tenni – és mozgatni.

A tüneteket létrehozó események változatosak: megcsúszás a zuhanyzóban, rálépés valamire séta közben, elesés a teniszpályán, stb. Ami állandó, az a térd működési zavara, és az előbb keletkezett, mint ahogy a sérülést okozó esemény bekövetkezett, és előbb-utóbb sérüléshez vezet.

A térdfájdalom

A térdkalács és a térdhajlító ín megbetegedése, a térd porclemezének gyulladása, a térdkalács előtti ízületi tömlő gyulladása, a térdízület egészének gyulladása, a térdkalács lágyulása, a merev térd, és bármelyik más térdbetegség közvetlenül összefügg azzal, hogy mi történik a többi teherviselő ízületben.

És már mindegyik említett állapotot lehet kezelni sebészeti beavatkozással és gyógyszerrel. De a térd valódi baja kezeletlen marad.

A teljesen fájdalommentes térd kiindulási pontja a tökéletes kétoldali szimmetriát mutató test. Ahhoz, hogy a fájdalom megszűnjön, vissza kell állítani az érintett testrészt semleges helyzetébe. A megfelelő kétoldali működés egyensúlyt teremt ott, ahol a működési zavar az izmok kötélhúzását eredményezte.  A kétoldali működés nélkül az izmok maguk felé húzzák a csontokat és a többi izmot, az inakat, a kötőszöveteket és az idegeket. Legenyhébb következménye stressz állapot, de a mozgatórendszer teljes felborulása is bekövetkezhet, aminek a változások összegeződésével létrejövő végső eredménye rokkantság, fájdalom és mélyreható fizikai leépülés.

Álljon rövidnadrágban, mezítláb egy nagy tükör elé, amelyben egész alakját látja, és nézze meg a térdét. Ne próbálja meg egyenesen kinyújtani a lábát, álljon természetesen. Mozogjon kicsit, hogy laza legyen.

A jól működő térd pontosan a csípőt és a bokát összekötő képzeletbeli egyenessel egy vonalban van. Képzeletében húzza meg ezt a vonalat, vagy vegyen elő egy filctollat és rajzoljon egy nagy kék pontot mindkét térdkalács közepére és egyet-egyet a két boka elejére. Ha mozgatórendszeri működési zavara van, a térdei vagy kívül, vagy belül lesznek azon a láthatatlan vonalon, amely függőlegesen áthalad a pontokon. Ha hátrál, és azután a tükör felé megy, valószínűleg azt fogja látni, hogy a pontok köröket írnak le – előbb befelé, azután kifelé a vonalhoz képest -, különbözőképpen jobbra és balra és mind a négy ízületen. Mi történik? Jobb kérdés az, hogy mi nem történik! Nem szinkronban mozognak az ízületek.

2. ábra Kifordult és befelé fordult térdek

A fájdalomtól eltekintve a térdbetegségek két legjellegzetesebb tünete a lábfejen és a térkalácson is jelentkezik. A kifordult láb annak a bizonyítéka, hogy a boka, a térd a csípő és a váll alkotta mozgási lánc megszakadt. A térd magára marad. Sok esetben csak az egyik láb fordul ki, vagy mindkettő, de különböző szögben.

Miután kipróbálta ebben a cikkben szereplő gyakorlatokat, álljon meg a tükör előtt, és vizsgálja meg közelről térdkalácsát. A jól működő térdkalács egyenesen előreáll.

Az ön térdkalácsa állhat a kifordult lábfej irányba vagy teljesen más szögben. Lehet, hogy a két térdkalács iránya egyáltalán nem egyezik: egyik magasabban lehet, mint a másik, középre vagy oldalirányba csavarodhat, vagy alakjuk jelentősen különbözik 2. ábra). A kétoldali szimmetriájú testen a jobb oldal a balra emlékeztet. Az eltérések azt közlik velünk, hogy aszimmetria van kialakulóban, és térde magára marad. Ahelyett, hogy hajlításkor és feszítéskor derékszögbe hajlanának, könnyedén elfordulnának, és visszatérnének semleges helyzetükbe, a csontokat az improvizáló izmok összevissza rángatják. Feszesség, merevség, néha gyengeség, végül fájdalom követi egymást. Ez az utolsó tünet roppant változatos, az enyhe és közepes fájdalomtól a hasogatóig, ami arra kényszeríti az „áldozatot”, hogy egyáltalán ne hajlítsa be a térdét.

Térdfájdalom: belső elfordulás

Amikor megpróbáljuk csökkenteni a térdfájdalmat, kezdetben mindig két, elsődleges állapotot keresünk, amely az okozója lehet. Az egyik a térd belső elfordulása (a lábszár belseje felé), Ezt a legkönnyebb azonosítani (3 ábra). Legkifejezettebb formájában az érintett személy x-lábúnak látszik. Ilyenkor az történik, hogy a medenceöv izmai gyengék, ami behajlítva (flexióban) tartja a medencét; megszűnik a feszítés képessége. Ennek eredményeként a combcsont befelé fordul minden lépésnél, mivel a közelítő izmok visszahúzzák a lábat a törzs felé. A medence feszítési képességének elveszítése miatt a combcsont nem tud kielégítő ellenforgást biztosítani.

Teljes időszükséglet. Ez a gyakorlat a comb feszítése kifelé fordítva törülköző segítségével gyakorlat miatt némi időt vesz igénybe. komoly fájdalom esetén ezt a nyújtást végezheti negyvenöt perc vagy egy óra hosszat is. Mérsékelt fájdalom esetén 15-20 perc is megfelel.

Időpont: naponta egyszer reggelenként.

Időtartam: Addig végezze naponta a gyakorlatokat, amíg a fájdalom huszonnégy órára meg nem szűnik. Ha egyszer a fájdalom megszűnt, folytassa még egy hétig, mielőtt átáll a kondicionáló programra.

Belső elfordulás megszüntetésére ajánlott gyakorlatok:

A farizom összehúzása állás közben

Álljon egyenesen, a keze az oldalánál legyen. Fara két felét szorítsa össze; ügyeljen arra, hogy biztosan a farizmait használja ne a combizmokat vagy a hasizmokat. Felváltva szorítson, lazítson néhányszor kisterpeszben előre néző lábfejjel; azután kifelé fordított lábfejjel csináljon összesen három sorozatot, 20-20 alkalommal ismételve a mozdulatot. Annyit ülünk a fenekünkön, hogy az izmai elsorvadnak. Ez a gyakorlat egy gyors és könnyű módja annak, hogy újra működjön.

• Sarokemelés ülve

Üljön egy szék vagy pad szélére, és homorítsa ágyékát, csípőjét előregördítve. Helyezzen egy párnát vagy egy habszivacs lapot a térde közé, és két sarkát egyidejűleg emelje fel a földről. A lábujjai mindvégig maradjanak a földön, és egyenesen előremutassanak. Emelje meg a sarkait. Ne nyomja le a lábujjait, ehelyett használja a csípő hajlítóizmait. Képzelje azt, hogy lábujjai tojáshéjon nyugszanak. Csináljon három sorozatot, mindig tizenötször ismételve. Csodálatos, ahogy az izmok improvizáló helyettesítő működése egyszerűen folytatja a láb hajlítását és feszítését, amikor a mozgatórendszer működési zavarral küzd. Ez a gyakorlat rövidre zárva megszünteti ezt.

• A csípőhajlító izmok izolált emelése törülköző segítségével

Feküdjön a hátára hajlított térddel, a lábfejek laposan a földön. Két vékonyabb törülközőt csavarjon össze. Egyet tegyen a nyaka mögé, a másikat az ágyék íve alá épp a csípő fölött. Értelme az, hogy támaszt nyújtson, nem az, hogy felemelje a csípőt vagy a fejet. Emelje fel egyik lábát 8-10 cm-re a földről. Tartsa a térdét egy vonalban a vállával és a lábát egy vonalban a térdével. Csináljon három sorozatot, tízszer ismételve. Ismételje meg a másik lábával. Ebben a gyakorlatban az a lényeg, hogy a térd és a lábfej lefelé mozog, amikor a csípőhajlító izmok (a csípő elülső felén) működnek, nem a hasizmok vagy a combizmok végzik a munkát.

• A comb feszítése kifelé fordítva törülköző segítségével

Feküdjön a hátára úgy, hogy egyik lába egy széken vagy egy zsámolyon legyen, térdét derékszögben hajlítsa be, másik lába egyenesen kinyújtva a földön feküdjön. Tegyen (8-10 cm átmérőjűre) összecsavart törülközőt a nyaka és az ágyéka alá. A kinyújtott láb lábfejét támassza meg, hogy megakadályozza egyik oldalra elfordulását. Tartsa így, amíg a kinyújtott láb teljesen ellazul, azután cserélje meg a két lábát, és másik lábfejével ismételje meg a gyakorlatot. Kezdetben negyvenöt percig is tarthat, amíg egy-egy oldalon az ágyéki izmok feszülése megszűnik.

Térdfájdalom: kifelé fordulás

A másik állapot, amelyet mindig elsődlegesen vizsgálnak térdpanaszok esetén, a kifelé fordulás (a térd fordul kifelé). Ezt az állapotot könnyebben észreveheti az ember saját magán . Ha kétsége támad afelől, hogy az elfordulás befelé vagy kifelé irányul, bizonyára a térd kifelé fordulásáról van szó. A fájdalom azért keletkezik, mert a medenceöv izmai túl feszesek. Általában ilyenkor a medenceizmok folyamatosan feszülnek, és az állandó feszítésnek kitett combcsont a lábszár külső oldala felé fordul.

A kifelé fordulás megszüntetésére ajánlott gyakorlatok:

• Rögzített hát

A gravitáció a jobb és a bal csípőt laposan a földre vonja. A csípő és a törzs szerkezeti elemei akkor működnek a legjobban és összhangban tervezett funkcióikkal, ha azonos síkban vannak. Ez a gyakorlat ilyen helyzetbe hozza őket.

• Ülés a térddel párnát szorítva

Üljön egy szék vagy pad peremére, és homorítsa a hátát a csípő előregördítésével. Húzza hátra a vállát, és figyeljen arra, hogy térde és lábfeje csípőjével egy tengelyben legyen. Lazítsa el gyomorizmait, hagyja őket lógni. Helyezzen egy kispárnát a két térde közé, és combja belsejének izmait használva tartsa a párnát térdei között, majd finomon eressze el. Lehet, hogy össze kell hajtania a párnát, hogy tömörebb legyen. A két lábfeje egymással párhuzamos legyen, és ügyeljen, nehogy a gyomor környéki vagy hátizmai részt vegyenek a párna tartásában. A közelítő – és távolító izmok elsődleges feladatukat teljesítik, ahelyett, hogy a járóizmok munkáját vennék át.

• Földön ülés

A falnak támaszkodva üljön le, lábát nyújtsa ki egyenesen előre. Két vállát feszítse hátra, tartsa így, de ne emelje fel. Feszítse meg a combját, és hajlítsa be a lábát úgy, hogy a lábujjai teste felé mutassanak. Karját hagyja az oldalánál, vagy nyugtassa a combján. Maradjon így négy-hat percig. Ez a gyakorlat helyrehozza a váll, a csípő, a térd és a boka által alkotott láncot.

• A comb feszítése fokozatosan kifelé fordítva

Feküdjön a hátára, egyik lábát helyezze egy dobozra vagy székre, derékszögben behajlítva. A másik láb legyen kinyújtva és megemelve, elég magasan ahhoz, hogy a hát és a csípő laposan feküdjön a földön. A lábfej a sarkon támaszkodik. Kinyújtott lábának a lábfejét feszítse meg, hogy megakadályozza az oldalra fordulását. A cél az, hogy a kinyújtott láb fokozatosan süllyedjen le 15-20 cm-t, amíg le nem ér a földre. Miközben lefelé süllyeszti a lábát, lazítsa el a földön a hátát.

Ne akarja, hogy a háta ellaposodjon – hagyja természetes módon mozogni. Tartsa meg ezt a pozíciót lépésenként legalább három percig. Ismételje meg a másik lábával. Ez a gyakorlat inkább a láb hajlításának és feszítésének gyakorlására van kitalálva, mint a közelítő és a távolító izmok segítségével megvalósuló forgás megvalósításához.

Kedves Olvasó!

Gyakran vizsgálja meg a térdét! Különösen, ha fáj. A jó és a rossz működés jelei szemmel láthatók. Az ember két lábon való járása az öndiagnózisra van tervezve. A térd vagy egészségesnek látszik és jól működik vagy nem, s ez objektív, látható dolog.

Miután megértettük, milyen a jól tervezett és erős térd, képesek leszünk észrevenni a balesetveszélyt, mielőtt még megtörténne a baj. A fájdalom nélküli élet előfeltétele a megelőzés.