Ezért kell a hagymát még ősszel elültetni – Ha bőséges termést szeretnél szeptember elején ültesd el

Bár sokan csak tavasszal ültetik el a hagymát, az őszi ültetés valójában az egyik legjobb módja annak, hogy nagyobb és ízletesebb termést kapjunk. A hagyma ugyanis rosszul viseli a nagy hőséget, ami lelassítja a csírázást, sőt, ez akár komoly problémákat is okozhat a zöldség növekedésében.

Ősszel azonban a napsugarak már nem annyira intenzívek, és az időjárás is hűvösebbre fordul, ami hozzájárul ahhoz, hogy a hagyma könnyebben gyökeret eresszen és fejlődésnek induljon. Ugyanez igaz a fokhagymára is.

Mire eljön az első fagyok ideje, a hagyma már nem csak kihajt a földből, hanem a talaj alatt is erős gyökérrendszert fejleszt ki. A hideg beköszöntével a hagymák ugyan nyugalmi állapotba kerülnek, úgymond „téli álomba szenderülnek”, de tavasszal újra életre kelnek. Ez nagy előnyt jelent a tavasszal kiültetett hagymákhoz képest, amiknek a nulláról kell kezdeniük, ráadásul a nyugalmi időszak az intenzívebb ízhez is hozzájárul.

Hagymaültetés ősszel – Tippek és trükkök

Az őszi ültetéssel kapcsolatban az időzítés a legfontosabb szempont. A hagymának, fokhagymának egyaránt 4-6 hét növekedésre van szüksége, mielőtt a fagyok beköszöntenének, ezért körülbelül augusztus végétől szeptember közepéig érdemes ültetni.

A legjobb, ha ősszel már nem magról ültetünk, hanem egyenesen a hagymákat ültetjük el. Ha mégis magról akarunk ültetni, annak korábban kell nekifognunk, körülbelül 8-10 héttel az első fagyok előtt, de ebben az esetben fennállhat a veszélye, hogy a nyár végi hőség lelassítja a csírázást.

Hagyma ültetése emelt ágyásokba

Ha ősszel akarunk hagymát ültetni, az emelet ágyás lehet a legjobb módszer. Először is áss egy körülbelül 5-7 cm mély és 5 centi széles árkot a talajban. Ez elegendő helyet biztosít a laza talajnak, ami segít a hagymának abban, hogy könnyedén gyökeret ereszthessen.

Miután kialakítottad az árkot, töltsd fel kétharmadig komposzttal. A gazdag, termékeny komposzt nemcsak a hagymák gyors csírázását segíti elő, de rengeteg tápanyagot biztosít az első növekedési szakaszban is.

Ültetéskor mindig figyelj arra, hogy a hagymákat a hegyes végükkel felfelé helyezd a talajba. Ebből a részből fejlődnek ki a hajtások, amik aztán a felszínre törnek.

Arra is figyelj, hogy a hagymákat körülbelül 10-15 cm távolságra ültesd egymástól, ez elegendő helyet biztosít a gyökereiknek a szabad növekedéshez.

Miután elhelyezted a hagymákat a komposzt rétegben, töltsd fel az árkot földdel úgy, hogy körülbelül 1-2 centi vastagon befedje a hagymákat. Miután végeztél az ültetéssel, öntözd meg az ágyást.

A mulcsozás fontossága

Az egyik legfontosabb dolog, amivel elősegítheted a zöldségeid fejlődését, a mulcsozás. Közvetlenül az ültetés után fedd be a talajt egy vékony réteg szalmával vagy száraz levelekkel.

A mulcsozásnak több előnye is van: segít távol tartani a gyomnövényeket, de, ami még ennél is fontosabb, segít megőrizni a nedvességet a talajban. Először csak egy vékony réteg mulcsot használj, hogy a hagymák könnyebben kihajtsanak. Miután azonban a hajtások már kibújtak a földből, befedheted a talajt egy vastagabb réteg mulccsal, hogy védd a növényeket a téli fagyoktól. Ehhez körülbelül 10 cm vastag mulcsrétegre lesz szükséged.

Figyelj arra is, hogy az első néhány hétben, amíg a hagyma gyökeret ereszt, és megerősödik, legalább néhány naponta öntözd.

Az első keményebb fagyok után a hagyma növekedése leáll, és tavaszig nyugalmi állapotban marad, ekkor azonban újra növekedésnek indul. Ezután már egyszerű a gondozása, és nemsokára betakaríthatod a termést. Ha azt látod, hogy virágozni kezd, azonnal vágd le a virágokat, mert ilyenkor romlik a hagyma minősége.