Ezért lehet veszélyes, ha bekapcsolt lámpával alszunk éjszaka

Egy új kutatás szerint a lámpával való alvás sokkal ijesztőbb, mint a sötétségtől való félelem. A környezeti fény bizonyítottan növeli két súlyos egészségügyi probléma kockázatát.

Vannak, akik csak akkor tudnak elaludni, ha legalább egy éjszakai fényt bekapcsolva hagynak, de a kutatók szerint a teljes sötétségben való alvás a legjobb választás.

A Northwestern University’s Feinberg School of Medicine alváskutatói, akiket az express.co.uk idézett, megállapították, hogy az éjszakai környezeti fénynek való kitettség még kis mértékben is káros lehet a szív- és érrendszeri működésre, és másnap reggel növeli az inzulinrezisztenciát.

Az inzulinrezisztencia olyan szövődmény, amely cukorbetegség kialakulásához vezethet.

A tanulmány szerzői azzal érvelnek, hogy a túlzott esti fénykitettség negatív hatással lehet az anyagcsere-funkciókra, nevezetesen a glükóz (vércukor) tolerancia és az inzulinrezisztencia csökkenésével. Egyszerűen fogalmazva, a lefekvés előtti vagy éjszakai fényhatás káros lehet bizonyos élettani funkciókra.

Az éjszakai fény befolyásolhatja az élettani funkciókat

Az agy a fény jelenlétét annak jeleként használja, hogy ideje ébren lenni és ébernek lenni, a sötétséget pedig annak jeleként, hogy ideje aludni. A fénynek való kitettség aktiválja a szimpatikus idegrendszert és növeli a pulzusszámot, ilyenkor ébren vagyunk és készen állunk a nap kezdetére.

Éjszaka viszont a paraszimpatikus idegrendszernek – a pihenő és emésztő rendszernek – kell átvennie az irányítást, elősegítve a relaxációt, csökkentve a pulzusszámot és fenntartva az egészséges anyagcserét.

Amikor a nap lenyugszik és sötétedik, az agy melatonint termel, az alváshormont, amely arról tájékoztatja a testünket, hogy ideje pihenni.

Ezért úgy gondolják, hogy az éjszakai fényhatás (az éjjeli lámpáktól a tévéképernyőkig) elnyomja a melatonintermelést és megzavarja az alvást.

“A szemek közvetlen kapcsolatot jelentenek az agy azon részével, amely a cirkadián ritmust szabályozza. Ha jelentős mennyiségű fényinterferencia van egy olyan időszakban, amikor a szervezetünk aludni próbál, az rossz alvást vagy egészségtelenül időzített alvási ciklusokat okozhat, ami számos más egészségügyi problémához vezethet” – magyarázta dr. Nilong Vyas, szakvizsgázott gyermekorvos, alvási tanácsadó.

A vizsgálathoz a kutatók egészséges fiatal felnőttek egy csoportját vették alapul, és összehasonlították az alvás minőségét, a pulzusszámot és a glükózszintet egy nagyon sötét szobában töltött éjszaka és egy közepesen világos szobában töltött éjszaka alatt.

Az eredmények szerint a mérsékelten világos szobában való alvás növelheti a pulzusszámot és aktiválhatja a szimpatikus idegrendszert alvás közben, és befolyásolhatja a vércukorszint másnap reggeli szabályozásának képességét is.