Ezért lenne ostobaság kidobni egy ilyen értékes nyersanyagot!

A mandarinhéj illóolajat, fitoncidokat, karotinoidokat, vitaminokat, antioxidánsokat és más értékes anyagokat tartalmaz.

Ezért lenne ostobaság kidobni egy ilyen értékes nyersanyagot!

1. A puffadás, diszbiózis.

A szárított mandarinhéjat őrölje meg kávédarálóban, és adja a túróhoz, zabkásához, egyéb ételekhez adagonként 1 teáskanálnyit.

2. Hörghurut esetén.

2 evőkanál aprított szárított héjra, öntsünk rá 1,5 csésze forró vizet, tartsuk alacsony hőfokon 5 percig, hagyjuk állni egy órán át fedő alatt, szűrjük le. Naponta 2-3 alkalommal fél órával étkezés előtt 0,5 csésze melegített főzetet vegyen be.

3. Száraz köhögés esetén a köpet jobb levezetése érdekében.

2 evőkanál aprított héjra, öntsünk 1 csésze vodkát, hagyjuk állni egy hétig sötét helyen, szűrjük le. Vegyen be 20 csepp tinktúrát egy pohár vízben naponta 3-szor étkezés előtt.

4. Ha megfázik, influenzás, köhög, inhaláljon.

Egy maréknyi finomra vágott mandarinhéjat forró vízzel kezeljünk egy szűk nyílású edényben, a gőzt 10-12 percig lélegezzük be. Utána egy órán át tartsa magát távol a hidegtől.

5. A lábkörmök gombás fertőzéseire.

Dörzsölje be a körömlemezeket mandarinhéjjal naponta 2-szer.

6. Fáradtság, gyakori idegfeszültség, stressz esetén.

Tegye a finomra vágott mandarinhéjat egy kb. 10×7 cm-es pamutzsákba, tartsa műanyag zacskóban, ha szükséges, vegye ki a zacskóból, tegye maga elé, és 15 percig lélegezze be az illatát.

7. Álmatlanság, ideges feszültség, magas vérnyomás, szívdobogás esetén.

Öntsünk 3 liter forrásban lévő vizet 1 csésze frissen vágott héjra, forraljuk fel, tartsuk fedő alatt egy órán át, szűrjük le és préseljük ki az alapanyagot. Öntse az infúziót egy kádba. Minden második nap lefekvés előtt egy órával vegyen 15 percig meleg (37-38 fokos) fürdőt.