Ezért nem szabad reggel éhgyomorra kávét fogyasztani – nagyon sokan beleesnek ebbe a hibába

A legtöbb ember úgy kezdi a napját, hogy gyorsan megiszik egy csésze kávét, amitől aztán azt reméli, hogy egész napra energiával tölti fel. A szakemberek azonban egy aprócska részletre hívják fel a figyelmet, vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és mennyi cukorral isszuk a kávét.

A British Journal of Nutrition című szakfolyóiratban megjelent kutatás szerint a reggel éhgyomorra fogyasztott kávé negatív hatással lehet a vércukorszint szabályozására, ennek pedig akár szívbetegség és cukorbetegség lehet a következménye.

“Egyszerűen fogalmazva, a vércukorszint-szabályozásunk károsodik, ha a szervezetünk először a kávéval érintkezik, különösen egy megzavart alvással töltött éjszaka után. Ezen javíthatunk, ha először eszünk, és csak később iszunk kávét, ha úgy érezzük, hogy még szükségünk van rá. Ennek ismerete mindannyiunk számára fontos egészségügyi előnyökkel járhat” – mondta James Betts professzor, a Bath-i Egyetem munkatársa.

A kávéfogyasztás számos esetben okozhat kiszáradást, de akár reggeli fejfájással is ébredhetünk, ha a koffein függői lettünk. Amennyiben ezek mellett a tünetek mellett izomgörcsöt is észlelünk, jobb ha felhagyunk a kávé fogyasztásával.

“A koffein idegrendszerre gyakorolt ​​tonizáló, serkentő hatása közismert. A kávé reggel felébreszt minket, de az emésztőrendszerünket is. Pontosabban a bélfalak simaizomzata összehúzódik, ami perisztaltikus mozgásokhoz vezet, ezáltal pedig beindul az emésztés. Kétségtelen tehát, hogy a kávé serkenti az emésztést, felgyorsítja a bélmozgást és megakadályozza a székrekedést.

Nem véletlenül került fel a koffein a sportolók doppinghatással járó szerek listájára. A fizikai erőfeszítés előtt 20-30 perccel fogyasztott koffein növeli a sportteljesítményt és mozgósítja a zsírlerakódásokat, vagyis segít a fogyásban!”mondta Mihaela Bilic, táplálkozási szakértő.

Van néhány szabály, amelyet mindenképp érdemes betartani a kávéfogyasztással kapcsolatban:

1. Inkább a szemes kávét részesítsük előnyben az őrölttel szemben

Lehet, hogy kényelmesebb az előre ledarált kávét elkészíteni, azonban arról úgy tartják, hogy elég sok káros szabadgyököt tartalmaz, ezáltal pedig hozzájárul az oxidatív stressz kialakulásához.

2. Felbontás után soha ne tartsuk a kávét az eredeti csomagolásban

Miután felbontottuk a kávét, ajánlott légmentesen záródó edényben tárolni.

3. Kora reggel ne fogyasszunk kávét

A szakemberek azt tanácsolják, hogy az első csésze kávét 10:00 és 12:00 között igyuk meg, ne a kora reggeli órákban. A magyarázat nagyon egyszerű, ugyanis ekkor csökken a szervezetben a kortizolszint, és több energiára van szükségünk.

4. Nem ajánlott túl sok cukrot tenni a kávéba

Míg egyesek az erős, keserű kávét részesítik előnyben, mások inkább tejjel, mézzel vagy cukorral édesítik egy kicsit. Azonban nem ajánlott túl sok cukrot tenni a kávéba, mert így olyan lesz, akárcsak egy desszert, aminek nem tudjuk a valódi értékét élvezni. Forrás