Ezért reped meg az érett paradicsom – Fogadd meg ezt a tanácsot, hogy megmentsd a termést

Mindannyian tudjuk, hogy a saját termesztésű paradicsom zamatosabb, mint az, amit a boltban vásárolunk, ezért egyre többen próbálkoznak paradicsomtermesztéssel. Amikor azonban elérkezik a termés begyűjtésének ideje, azt tapasztalhatjuk, hogy a paradicsomok héja megrepedezett.

Miért repedhet meg a paradicsom héja

Még ha a paradicsom meg is reped, a legtöbben megpróbálják menteni a menthetőt. A repedések kétfélék lehetnek az alakjuk függvényében: koncentrikus körökben vagy sugarasan jelentkezhetnek.

A koncentrikus repedések körkörösen alakulnak ki azon a területen, ahol a paradicsom a szárhoz kapcsolódik. A sugárirányú repedések nagyobbak, a szárból a paradicsom oldalai felé terjednek, ami még zavaróbb lehet.

Bármilyen formában is alakuljon ki a repedés, az oka, hogy a termés héja nem tud annyira kitágulni, hogy a zöldség belsejében felgyülemlett folyadék teljes mennyiségét visszatartsa.

A paradicsomrepedés akkor jellemző, amikor a növények rendelkezésére álló vízben nagy kilengések vannak. Ilyen például egy hosszan tartó száraz időszak, amelyet egy mély, áztató eső követ, de az egyenetlen öntözés, túlöntözés is okozhatja a problémát.

Ha a termés héja már megrepedt, nem lehet helyrehozni a kárt, de vannak esetek, amikor a növény magától is regenerálódik, és ilyenkor a további termés nem lesz repedezett.

Tanácsok a repedezett héja paradicsom megmentésére

Ha a paradicsom héja megreped, amikor az még zöld, a gyümölcs valószínűleg elrohad, mielőtt beérik, ezért már nem lesz fogyasztható. Ha azonban már megérett, vagy legalábbis érőfélben van, még menthető lehet.

Ez azt jelenti, hogy csak a sérült részt kell kivágni belőle, a többit pedig felhasználhatod salátákhoz, szószokhoz vagy más ételekhez, mivel az íze változatlan marad.

Ha észreveszed, hogy az érőfélben lévő paradicsom héja megreped, a legjobb, ha leszeded a növényről, és hagyod inkább egy ablakpárkányon megérni. Ha ugyanis a növényen hagyod, a helyzet csak tovább romolhat, mivel a növény továbbra is vizet szív fel a talajból. Forrás