Ezért verj rozsdás szögeket a gyümölcsösöd fáiba! Nagyapáink trükkje, melyet mostantól te is alkalmazni fogsz

Vannak olyan ősi praktikák a kertészkedésben, melyek a XXI. század modern felfogásával és szuperhatékony módszereivel is felveszik a harcot, és még ma is sikert aratnak a kertjeinkben.

A rozsdás szögek beverése a gyümölcsfák törzsébe bár furcsán hangozhat egy mai embernek, annál közismertebb az idősebb korosztály körében: meglepődsz, milyen mérhetetlen előnyökkel szolgálnak ezek a „korrodált vasak” a gyümölcsfáid számára!

Akik vidéken élnek, vagy oda vezetnek vissza a gyökerei, nagyobb eséllyel láthattak már rozsdás szögeket „éktelenkedni” a gyümölcsfák törzsében. Azok nem véletlenül vannak ott: fontos hatást gyakorolnak a fák fejlődésére.

És bár meglepő lehet, még ma is sokan alkalmazzák ezt a módszert a gyümölcsösükben.

Az egyik leggyakoribb ok, amiért a gyümölcsfák nem teremnek többé, a vashiány. Ez különösen az idős fák esetében áll fenn. Bármennyire is meglepő, az alma-, dió-, szilva- és körtefák esetében a probléma könnyen megoldható a rozsdás szögekkel. A felületükön lévő vas pótolja a hiányt, ám a hatás nem azonnal, hanem csak egy év múlva jelentkezik.

Mi a teendő?

A szögeket előzetesen gondosan sterilizáljuk, és csak utána verjük a fába őket. Ez egy kényes művelet, amelyet óvatosan kell elvégezni, hogy elkerüljük a fa törzsén a sebek kialakulását, amelyek valójában a fát érintő bizonyos betegségek és kártevők útjává válhatnak.

A fa vashiányának első jelei a sárguló és hulló levelek. A vashiány általában a kalciumban gazdag talajokon vagy nagy mennyiségű mészkő alkalmazása esetén jelentkezik.

Van egy másik trükk is, mellyel pótolható a fák ásványtartalma, szögek beverése nélkül is: egy rozsdás vastárgy elhelyezése az érintett fák gyökeréhez, akár már az elültetés pillanatában. Ez biztosítja, hogy a növény a kezdetektől fogva vasforráshoz jusson.

Általában egyetlen rozsdás szög (vagy fémtárgy) is megteszi a kívánt hatást, viszont a fa méretének függvényében meglehet, hogy kettőre is szükség lehet. Azonban, mint minden másban, ebben is jó a mértékletesség: ha túl sok rozsdát használunk, még a végén többet árthatunk a gyümölcsfáinknak, mint használunk.

A rozsdával ugyanis nő a talaj (és a növény) savassága, ami nem minden esetben (és mennyiségben) egészséges a fákra nézve. Forrás