Ezzel érheted el, hogy a rózsabokor folyamatosan virágozzon – 3 egyszerű trükk, a tartós virágzáshoz

A rózsabokrok csodálatos eleganciát és szépséget kölcsönöznek a kertnek, különösen, ha tele vannak bimbókkal és virágokkal. Sok kertész számára azonban kihívást jelenthet a rózsabokrok egészségének megőrzése, valamint az, hogy folyamatos virágzásra bírja a növényeket.

Az időjárás, a kártevők és a betegségek mind befolyásoló tényezők lehetnek. A legtöbbször azonban 3 nagyon egyszerű és könnyen kontrollálható aspektusra kell odafigyelni a siker érdekében.

1. Az elhervadt virágok eltávolítása

Ha van egy nagy hiba, amit sok rózsatermesztő elkövet, akkor az az, hogy nem távolítja el az elhervadt, vagy hervadó félben lévő virágokat. Ha ezeket nem vágjuk le, azzal lelassítjuk sőt, akár teljesen meg is akadályozhatjuk a további virágzást.

Az elhalt virágok eltávolítása sok növény esetében fontos, a rózsabokrok esetében azonban különösen, mivel a növény az elhervadt virágok fenntartásával sok energiát veszít, amit az új virágokra is fordíthatna.

A növény ugyanis igyekszik regenerálni az elhalt virágot, amire azonban nem képes, így csak fölöslegesen vesztegeti az erőforrásait. Ez az energiaveszteség pedig kritikus lehet az újabb virágok létrehozása szempontjából.

Hogy távolítsuk el az elhasznált virágokat a rózsabokorról?

Vágd le a virágot közvetlenül a főszárhoz vagy ághoz való kapcsolódási pont alatt. Így a növény nem fordít több energiát az elhalt virág regenerálására, és az új bimbókra összpontosíthat.

A nyári hónapokban kisebb mértékben meg is metszheted a rózsabokrokat. Ez segít formában tartani a növényt, és a felesleges szárak és lombozat eltávolításával több energiát biztosít a virágzáshoz. Mint minden növény esetében, fontos időt szánni a sérült levelek és szárrészek eltávolítására, például azokra, amiket kártevők vagy betegségek támadtak meg, például penészgomba, lisztharmat, rózsa rozsda, stb.

Mi a teendő ősszel?

Az ősz beköszöntével, körülbelül három-négy héttel az első őszi fagyok beállta előtt, érdemes abbahagyni az elhervadt virágok eltávolítását.

Ez segít megvédeni a bokrot és felkészít azt a közelgő télre. Azzal, hogy az elhervadt virágok továbbra is a növényen maradnak, arra ösztönözzük azt, hogy felkészüljön a téli, pihenő periódusra, ahelyett, hogy újabb virágokat próbálna létrehozni.

Ha túl sokáig folytatjuk az elszáradt virágok eltávolítását, a növény kiszolgáltatottá válhat a hideg téli időjárásnak. A friss hajtások nemcsak hogy érzékenyebbek és könnyebben megfagynak, de sok energiát is elvesznek a növénytől, amire szüksége lenne a téli időszakban.

2. A trágyázás, tápszerezés fontossága

Az elhervadt virágok eltávolítása mellett a rendszeres tápszerezés is fontos lépés. Ez óriási szerepet játszik abban, hogy a növény folyamatosan új virágokat hozzon, mivel pótolja az elhasznált energiát.

A rózsabokroknak óriási mennyiségű tápanyagra van szükségük a talajból a virágzáshoz. Emiatt idővel kimeríthetik a szükséges erőforrásokat. Különösen akkor, ha a rózsák több éve ugyanazon a helyen nőnek.

Csak azért, mert az energia megtakarítása érdekében megtisztítod a rózsát az elhalt részektől, még nem jelenti azt, hogy a talajban elegendő energia maradt a további virágzáshoz. Ezért fontos rendszeresen biztosítani a növény számára fontos tápanyagokat.

Bizonyos rózsafajták, például a tearózsa és a floribunda rózsák (aminek latin eredetű neve bőséges virágzásukra utal) gyakrabban igényelnek tápszerezést – a tavasz és a nyár folyamán körülbelül 3-4 hetente.

A legjobb tápszer a rózsabokrok számára

Szerves szempontból a komposzttea és a giliszta komposzttea a két legjobb folyékony tápszerezési lehetőség. Ezek azonban általában kevésbé hatékonyak, ezért gyakrabban kell használni – körülbelül kéthetente.

Ha kereskedelemben kapható tápszert szeretnél használni, a legjobb, ha kifejezetten rózsák számára kifejlesztett terméket választasz. A nitrogén rendkívül fontos tápanyag a rózsák számára, de nem szabad túlsúlyban lennie a keverékben.

Ezenkívül a kávézacc is titkos fegyver lehet a gazdag virágzáshoz, ez ugyanis szintén nitrogént és más nyomelemeket tartalmaz. Egyszerűen szórj havonta egyszer három-négy evőkanálnyi kávézaccot minden rózsabokor köré.

3. A megfelelő öntözés fontossága

A rózsáknak vízre van szükségük a virágzáshoz. Ha a forró és száraz nyári hónapokban nincs elég nedvesség a talajban, a virágzási folyamat lelassul, vagy akár teljesen le is áll.

A rózsabokroknak hetente körülbelül 25-50 mm vízre van szükségük. Ha nem kapnak ennyi csapadékot, az öntözés elengedhetetlenül fontos.

Az is fontos, hogy lassan, fokozatosan öntözzünk, hogy a víz minél mélyebbre jusson a talajba. Ha egyszerre öntünk ki egy vödör vizet a növény tövére, annak nagy része elfolyik, és nem jut el a gyökerekhez.

Soha ne öntözd a rózsabokrot felülről

Erre nagyon fontos odafigyelni, mert ha a víz a levelekre és a virágokra kerül, a növény jobban ki lesz téve a különböző betegségeknek valamint a penészedésnek. Ugyanakkor a vízsugárral a fiatal hajtásokat, bimbókat is letörhetjük.

Ehelyett érdemes a bokor tövénél öntözni. Ugyanakkor a rózsák esetében hatékonyabb a ritkább, de mélyebb öntözés. Ha gyakrabban, felületesebben öntözünk, a gyökerek a felszín közelében maradnak, és nem hatolnak mélyebbre a talajban, ahol nagyobb védelmet és több tápanyagot kapnak.