Gyakorlat – májvédelem – gyógyítsuk a májat gyógyszerek nélkül!

Ki gondolta volna, hogy a májat meg lehet gyógyítani egyetlen gyakorlattal!

MÁJVÉDELEM

Azon kívül, hogy megnyújtja a hátizmokat és a gerincet az eke póz, megfelelő technikával, kiváló terápiás hatással van a májra. Ennek a gyakorlatnak az a fő célja, hogy a májra jótékony hatást gyakoroljunk.

Ahhoz, hogy a megfelelő hatást érjük el, pontosan kell végrehajtani a gyakorlatot, melyben a hátunkat „maximálisan meghajlítjuk” a hasat „összenyomjuk” más szavakkal mintha  a lengő bordáinkat hozzá szeretnénk érinteni a csípőnkhöz. Érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy a nyakcsigolyák ne nyúljanak meg túlságosan, a terhelés inkább a hát felső részén legyen.

Az „eke póz” gyakorlat végrehajtásakor a hasüreg térfogata csökken, ezáltal megnövekszik a hasüregben a nyomás, ez mechanikai nyomást gyakorol a májra, a máj erei összenyomódnak, amitől megváltozik a véráramlás májban, a gyakorlat befejezésekor a májban helyre áll a véráramlás amitől, „új erőre” kap. Ily módon javul a vérkeringés, a máj hőmérséklete növekszik, ami serkenti a májsejtek működését és felgyorsítja biokémiai reakciókat.

Egyszerre 2-3 percnél tovább nem szükséges ebben a pozícióban maradni, mert nem a pozíció megtartásakor, hanem elsősorban annak a befejezésekor érjük el a megfelelő terápiás hatást.

Gyakorlatilag mindegy, hogy nyújtott, vagy hajlított térdekkel végezzük a gyakorlatot, ezért a kezdők a térdükkel megérinthetik a homlokukat és a kezüket oldalra is helyezhetik a megfelelő stabilitás érdekében.