Gyakran viszket a tenyered? – Ezt próbálja üzenni a tested

A tenyér viszketésének számos oka lehet, aminek többsége nem veszélyes és könnyen orvosolható, de bizonyos esetekben a folyamatos viszketés komolyabb probléma jele is lehet. Az alábbiakban a legvalószínűbb okokat soroljuk fel, valamint azt, mit lehet tenni a viszketés enyhítésére.

Száraz bőr

A szokásosnál gyakrabban mostál kezet, vagy hosszabb ideig voltál a szabadban kesztyű nélkül hideg, szeles időben? Mindkét lehetőség esetén kiszáradhat a bőröd, ami repedéseket okozhat, és kellemetlen érzés lehet.

Megoldás: Használj glicerines, tejsavas vagy karbamidos kézkrémeket, amelyek segítenek megőrizni a bőr nedvességtartalmát. Ha gyakran mosol kezet, próbálkozz olyan folyékony szappanokkal, amik egyben hidratálják is a bőrt, télen pedig viselj kesztyűt, hogy megóvd a bőrödet a hideg, szeles levegőtől.

Ekcéma

Az olyan gyulladásos bőrbetegségek, mint az ekcéma a kézfejen és a tenyéren is jelentkezhetnek. A tüneteket könnyű összetéveszteni az egyszerű száraz bőr jeleivel, de azért vannak különbségek. Az ekcéma a kézen nemcsak viszketésként, hanem bőrpírként, kéregképződésként és gyulladásként is megjelenhet, ugyanakkor égető érzést okozhat, és hólyagok is képződhetnek.

Megoldás: Az első lépés az irritáló anyagok elkerülése, amelyek kiváltják a gyulladást. Emellett használj rendszeresen glicerin vagy petróleum tartalmú kézkrémeket, hogy helyreállítsd a bőr védőrétegét, így begyógyulnak a repedések és a viszketés is enyhülni fog. Ha sürgősen enyhíteni szeretnéd a kellemetlen viszketést, próbálkozhatsz vény nélkül kapható szteroidos krémekkel is.

Allergia

Az allergiát sok minden kiválthatja: például egy új szappan, mosószer, testápoló vagy éppen egy ékszer. Ha a bőr valamilyen irritáló anyaggal érintkezik, az bőrpírt, viszketést, égést, csalánkiütésszerű kiütéseket és duzzanatot okozhat.

Megoldás: A további irritáció elkerülése érdekében azonnal meg kell keresni az allergiás reakció forrását, és meg kell szabadulni tőle. A gyógyulás több hetet is igénybe vehet, de addig is enyhítheted a viszketést allergia elleni krémekkel.

Gyakran viszket a tenyered? - Ezt próbálja üzenni a tested
Fotó: 123rf.com

Pikkelysömör

Ha a tenyereden nagy, vöröses vagy szürkés, viszkető foltok képződnek, akár pikkelysömörről is lehet szó. Ez az állapot, amit gyakran összetévesztenek az ekcémával, egy autoimmun rendellenesség, amely felgyorsítja a bőrsejtek növekedését, ez pedig hámló bőrkinövéseket vagy dudorokat eredményez. A foltok és a viszketés hetekig vagy hónapokig kínozhatnak, idővel elmúlhatnak, majd később újból jelentkezhetnek gyakran környezeti kiváltó tényezők hatására.

Megoldás: Az ekcémához hasonlóan a szteroidos krémek használata enyhítheti a tüneteket. De az olyan krónikus bőrbetegségekkel, mint a pikkelysömör, bőrgyógyászhoz kell fordulni. A tünetek súlyosságától függően az orvos további kezelést javasolhat.

Új gyógyszerek

A viszkető bőr néha egy új gyógyszer bevételének következménye lehet. Ezért a leggyakrabban különböző szív- és érrendszeri betegségre felírt gyógyszerek a felelősek, például a heparin, kalciumcsatorna-blokkolók, a vérnyomáscsökkentő ACE-gátlók és béta-blokkolók, valamint az antibiotikumok, például a penicillin.

Megoldás: Ha viszketést tapasztalsz, szólj erről az orvosodnak. Lehetséges, hogy módosítja az adagot, vagy másik gyógyszert ír fel.

Kéztőalagút-szindróma

A kéztőalagút-szindróma korai jelei – amikor a tenyér idegei becsípődnek vagy összenyomódnak – néha a viszketés vagy bizsergő érzés lehetnek a kézfejen, csuklóban vagy az alkaron. Az állapot előrehaladtával zsibbadást vagy fájdalmat is tapasztalhatunk.

Megoldás: Tarts szünetet a gépelésben, vagy más olyan tevékenységben, ami kényelmetlenséget okoz, ugyanakkor jeges borogatással is enyhítheted a tüneteket. Ha az állapot nem annyira súlyos, ennyitől akár el is múlhat. Ha azonban súlyosabb a helyzet, csuklópántra, gyógyszeres kezelésre vagy akár műtétre is szükség lehet.

Mikor kell orvoshoz fordulni viszkető tenyér miatt

A tartós viszketés néha súlyos mögöttes egészségügyi probléma jele lehet, beleértve a rosszul kezelt cukorbetegséget, vesebetegséget vagy Crohn-betegséget. Ha azt gyanítod, hogy a viszketés a cukorbetegség szövődménye, kérj időpontot egy endokrinológushoz. Ha arra gyanakszol, hogy valami más állhat a háttérben, fordulj bőrgyógyászhoz.