Ha minden éjszaka ugyanabban az időben ébredsz fel, az egy aggasztó alvászavar jele is lehet

Nem mindig könnyű elaludni, vagy, ha egyszer már elaludtunk, nyugodtan átaludni az éjszakát. Teljesen normális, ha időnként felébredünk az éjszaka közepén, de ha ez rendszeresen előfordul, az valami komolyabb probléma jele lehet.

Mindenki tapasztalta már ezt az érzést: nehezen tudsz elaludni, aztán amikor végre sikerült, felébredsz, és amikor megnézed az órát, rájössz, hogy még sok idő van addig, amíg fel kell kelned. Bár ez bosszantó lehet, ha csak időnként fordul elő, nem jelent különösebb problémát.

Ha azonban rendszeresen megismétlődik, és minden éjjel pontosan ugyanabban az időpontban ébredsz fel, akkor már okkal gondolkozhatsz el azon, mi állhat a dolog hátterében. A késő éjszakai ébredéseknek számtalan okuk lehet, és ezek általában teljesen ártalmatlanok.

Egy orvos azonban arra figyelmeztet, hogy bár valószínűbb, hogy ártalmatlan magyarázat áll a háttérben, súlyos alvászavar is okozhatja a problémát. Még inkább aggodalomra ad okot, ha nehezen alszol vissza, ezért ha aggódsz, fontos, hogy kikérd egy szakértő véleményét.

Az egyik gyakori ok a háttérben az lehet, hogy a szervezetünk hozzászokott ahhoz, hogy egy bizonyos időpontban felébredjen – sokszor anélkül, hogy ennek igazából tudatában lennénk.

Alexa Kane, a Cleveland Clinic pszichológusa és alvásszakértője szerint ez általában akkor történik meg, ha korábban volt valamilyen okunk az ébredésre – például alvási apnoe vagy egy síró kisbaba – a szervezetünk pedig hozzászokott ehhez.

Egy másik ártalmatlan ok az lehet, ha ki kell menned a mosdóba, vagy van valami a környezetedben, ami folyton felébreszt, például egy sziréna, vagy egy utcai lámpa, ami a szemedbe világít, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen stresszes vagy.

Egy különösen stresszes nap után kavaroghatnak a gondolataink, és ez felébreszthet az éjszaka közepén – mondja Kane. Súlyosabb esetekben azonban alvásparalízis vagy más néven alvási bénulás is okozhatja a problémát. Ez közvetlenül elalvás előtt vagy felébredéskor jelentkezik, és azt jelenti, hogy nem tudjuk mozgatni az izmainkat.

Ijesztő lehet, mert a tudatod ébren van – de a tested bénult, alvó állapotban van. Ez olyan rémálmokat okozhat, amelyek miatt az éjszaka közepén felriadhatsz. Ha alvásparalízised van, és szorongsz, vagy egyenesen félsz elaludni, és folyamatosan fáradtnak érzed magadat, fordulj orvoshoz.

Egy másik alvászavar, ami közrejátszhat, a kóros álmatlanság, vagy inszomnia. Ez különösen a stresszhez és szorongáshoz kapcsolódhat.

„Ha felébredsz, és elkezdesz aggódni, szorongani vagy frusztrált vagy, akkor valószínűleg aktiváltad a szimpatikus idegrendszeredet, a „harcolj vagy menekülj” rendszeredet. Amikor ez megtörténik, az agyad alvó üzemmódból ébrenléti üzemmódba kapcsol. A gondolataid száguldani kezdenek, a szívverésed felgyorsul, a vérnyomásod megemelkedik. Ez pedig megnehezíti a visszaalvást” – magyarázza Dr. Kane.

A rendszeres éjszakai felébredés az alvási apnoe tünete is lehet – ami megállíthatja a légzést alvás közben, megzavarhatja a szívritmust és csökkentheti az oxigénáramlást a szervezetben. További tünetei közé tartozik a horkolás, a levegőért kapkodás, fulladás érzése, valamint a nappali kimerültség.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, fordulj orvoshoz. A kezeletlen alvási apnoe szívbetegséget, cukorbetegséget, elhízást és más egészségügyi problémákat okozhat.