Ha nagy és lédús paradicsomot szeretnél, fogadd meg a kertészek 10 legjobb tanácsát

A paradicsomok termesztése nem különösebben bonyolult, ha tudod, mire van szüksége a növénynek ahhoz, hogy lédús, ízletes terméseket hozhasson. Ha azonban nem gondoskodsz ezekről a feltételekről, kesernyés ízű, puha vagy repedezett héjú paradicsomokat kaphatsz.

Az egyik első nehézség, amivel szembe kell nézni, hogy a szélsőséges, hideg tavaszi időjárás késleltetheti az ültetést, és lelassíthatja a melegkedvelő paradicsomnövények növekedését.

A kertészek szerint a következő trükkökkel érheted el, hogy nagy és lédús paradicsomjaid teremjenek

1. A jó paradicsomterméshez 7-8 óra közvetlen napsütésre van szükség

A paradicsomnövények szeretik a napot, ezért a legjobb eredményt akkor érheted el, ha olyan helyen termeszted azokat, ahol a lehető legtöbb közvetlen napfényt kapják. Bár a paradicsompalánták napi 6 óra közvetlen napsütés mellett is elboldogulnak, 7-8 óra napfény mellett fejlődnek ideálisan.

Válaszd ki a kerted legvilágosabb helyét, és győződj meg róla, hogy a nap felében nem árnyékolják azt fák, kerítések vagy épületek. Ne felejts el karókat vagy paradicsomketrecet használni, hogy a növények egyenesen és a nap felé fordulva nőhessenek.

2. Vizsgáld meg és javítsd fel a talajt, hogy nagy, lédús paradicsomot kapj

Ha cserépben vagy konténerben termeszted a paradicsomot, elég, ha egyszerűen megvásárolod a megfelelő virágföldet. A lényeg az, hogy friss földbe ültesd a palántákat. Ha azonban kerti ágyásba ültetsz, a talajnak szüksége lehet egy kis felfrissítésre a hosszú tél és a tavalyi termesztési időszak után.

Egy talajvizsgálat segít megállapítani, milyen tápanyagok hiányoznak, ugyanakkor ezzel a pH-értéket is felmérhetjük. A paradicsomoknak a 6,5-6,8 közötti pH-értékű, enyhén savas talaj az ideális.

3. Használj minőségi tápszert

A paradicsompalánták lenyűgöző sebességgel képesek nőni, ezért nem is csoda, hogy sok tápanyagra van szükségük. Használj kifejezetten a paradicsom számára kifejlesztett, vízben oldódó tápszert a biztos siker érdekében.

Ha a talajvizsgálat kimutatta valamilyen fontos tápanyag hiányát, válassz olyan készítményt, ami kifejezetten a szükséges tápanyagot tartalmazza. Hetente egyszer tápozd a palántákat, és készítsd elő a talajt az átültetéshez, ha szeretnéd kiültetni a növényeket a kertbe.

4. Öntözz alaposan és következetesen

Ha nagy, lédús paradicsomot szeretnél, a növényeknek sok vízre van szükségük. A legjobb eredmény eléréséhez azonban a következetesség a kulcs. Ha nem vagy következetes az öntözés időzítésében és mennyiségében, a paradicsom héja felhasad, vagy virágvégi rothadás alakulhat ki. A kertészek azt javasolják, hogy az időjárástól is függően, körülbelül minden második nap öntözzünk, az esti órákban.

A csepegtető öntözőrendszerek vagy az öntözőtömlők ideálisak a növények állandó nedvességgel való ellátásához anélkül, hogy túlzásba vinnénk a locsolást. Azt se felejtsd el, hogy a paradicsomot mindig a talaj szintjén kell öntözni, ez erősíti a gyökérzetet és megelőzi a leveleken megjelenő gombás vagy bakteriális megbetegedéseket.

5. Használj több réteg mulcsot

Gondoskodj a megfelelő talajtakarásról is. Teríts egy vagy több réteg mulcsot a talaj felszínére, hogy megakadályozd a nedvesség gyors elpárolgását a napon. Használj természetes mulcsot, ami nem tartalmaz mesterséges színezéket, például aprított fakérget vagy száraz leveleket.

A mulcsozás ugyanakkor a gyomnövények kicsírázását is megakadályozza, amik sok tápanyagot elvehetnek a fejlődő palántáktól.

6. Vágd le az oldalhajtásokat, hogy a növény gyorsabban fejlődhessen

Ahogy a palánták növekedni kezdenek, látni fogod, hogy új, kisebb hajtások jennek meg ott, ahol a nagyobb ágak a főszárhoz csatlakoznak. Ezek az oldalhajtások sok energiát vesznek el a növénytől, ezért érdemes tőlük megszabadulni. Egyszerűen csípd le a mellékhajtásokat a mutató- és a hüvelykujjaddal, hogy a növény minden energiáját a termésre összpontosíthassa.

7. Ültesd minél mélyebbre a növényeket

A paradicsom a szár bármely eltemetett részén képes gyökereket képezni, ezért minél mélyebbre ültetjük, annál erősebb gyökérrendszert fejleszt ki. De azért is hasznos lehet, ha jó mélyre ültetjük a palántákat, mert a növekedés első fázisában könnyen eldőlhetnek.

Ültesd olyan mélyre a palántákat, hogy a legalsó levelek is a föld alá kerüljenek. Egyes kertészek pedig az oldalirányú ültetésre esküsznek. Ebben az esetben a palántát az oldalára kell fektetni, úgy, hogy a legfelső levelei látszódjanak ki, és a szár körül be kell temetni földdel. Így erősebb gyökérrendszer fejlődhet ki, a szár pedig hamarosan magától kiegyenesedik, ahogy megpróbál a nap felé nőni.

8. Segíts beporozni a növényt

Sok növénynek szüksége van a beporzásra ahhoz, hogy termést hozzon. Ilyen a paradicsom is. Ezt a kertben elvégzi a szél, a méhek, pillangók és egyéb rovarok, de nem árt, ha mi is nyújtunk egy kis segítséget a növénynek. Ha a paradicsomot üvegházban termeszted, akkor a kézi beporzás elengedhetetlen.

Ehhez mindössze egy fogkefére vagy egy tiszta ecsetre van szükséged. Óvatosan érints meg néhányszor minden egyes virágot a kefével, amint észreveszed, hogy kinyílt, így a felső hímivarú virágpor az alsó női porzóra hullhat. A gravitáció ezt magától is megteszi, de egy kis emberi segítséggel még több termésre lehet kilátás.

9. Távolítsd el az elhalt és sérült leveleket

Ha a régi, elhalt leveleket a növényen hagyjuk, az értékes energiát vehet el attól, ráadásul a sérült levelek a gombás fertőzésekre is hajlamosabbak, ez pedig az egész növényt meggyengítheti.

Vágd le a sérült vagy elhalt leveleket egy fertőtlenített ollóval, és dobd a szemétbe, vagy, ha nincsenek gombásodásra, betegségre utaló jelek, a komposztba.

10. Vedd fontolóra a vetésforgót

Az egyik titka annak, hogy a kórokozók és gombák ne támadják meg a növekvő paradicsompalántákat, az, ha nem minden évben ugyanoda ültetjük a növényeket.

A betegségeket okozó gomba spórák átvészelik a telet, és a következő tavasszal megfertőzik az új növényeket.

Ha a paradicsomokat következő évben a kert egy másik részére ülteted, csökken annak a valószínűsége, hogy ugyanazok a kórokozók károsítják őket, mint előző évben. Vedd figyelembe ezeket a tanácsokat, és zamatos, lédús paradicsomokat takaríthatsz majd be.