Hogyan öröklődik a trauma a géneken keresztül – főként az agyra és az immunrendszerre gyakorol hatást

Életünk során mindannyian átesünk valamilyen megrázó eseményen, ami mély nyomot hagy bennünk. Vannak viszont traumák, amelyeket úgy hordozunk magunkban, hogy nem is tudunk róluk – ezeket még magzat- vagy csecsemőkorunkban szenvedtük el, ezért nem emlékszünk rájuk, vagy örököltük a szüleinktől. Merthogy a géneken keresztül az effajta sérelmeket is továbbvisszük, mint ahogyan a sajátjainkat is átadjuk a gyermekeinknek anélkül, hogy ezt akarnánk.

Úgy tűnik, a trauma által kiváltott változások a sejtműködésben és a génexpresszióban is megmutatkoznak, és hosszú távon hatással vannak az agy neuroáramkörére, az immunrendszer javítási és védelmi folyamatára, a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengelyre és a szimpatikus idegrendszerre (SNS), azaz a „harcolj vagy menekülj” ösztönünkre. A szervezet e sokféle biológiai folyamata önmagában is hatással van az egészségre, de együttesen ezek a hatások megsokszorozódhatnak az ember élete során.

Ezt az elméletet korábban már felhasználták egy akkor még ismeretlennek bizonyuló rendellenesség, az 1980-ban poszttraumás stresszbetegségnek definiált pszichés állapot (PTSD) meghatározására. A felfogás, miszerint egy mélyen megrázó élettapasztalat tartós, és nem csak múló változásokat eredményez egy ember életében, helytálló volt.

A hagyományos orvoslás alapvető paradigmája, amely a szervezet stresszre adott válaszát szabályozza, csak a rövid távú hatásokat emelte ki. „Harcolj vagy menekülj” volt a játék neve, és úgy tekintett a stresszre, mint egy kapcsolóra, amit könnyen be- és kikapcsolhatunk, amit mi irányítunk.

Csakhogy az akkori orvoslásnak még nem volt tudomása arról, hogy a szervezet bár felépül a stressz hatására termelődő kémiai anyagok (a kortizol) hullámából, ennek az állandó érzelmi hullámvasútnak komoly következményei vannak a testünk optimális működésére nézve.

Ennek fényében, a nyugati orvostudomány már elfogadta azt az elvet, miszerint a traumák következtében megélt intenzív stressz hatására hosszútávú molekuláris és epigenetikai változások mennek végbe a testben. Más szavakkal, a trauma átalakítja a biológiai folyamatokat, és felrúgja az egyensúlyt a testfunkciókban – ennek elfogadása és megértése kulcsfontosságú a gyógyításban.

A modern orvostudomány azt is megállapította, hogy a szülők által elszenvedett traumák könnyen fennmaradhatnak és átöröklődhetnek a következő generációkra a DNS-változásokban kódolt epigenetikai jelek révén, amelyek az őssejteken keresztül öröklődnek. Vagyis, a szülők és a nagyszülők által megtapasztalt traumáknak a jövő nemzedékei is ki vannak téve, ehhez pedig a gyermekeknek nem feltétlenül kell szemtanúknak lenniük, a hatás a méhen belül átadott genetikai anyagokon keresztül is érezhető.

Számos kultúrában és társadalomban, ahol az emberek kollektív traumatikus élményeknek vannak kitéve, a szakemberek bizonyítékot találtak arra, hogy a trauma miként öröklődik az utódokra.

Ezek nagyrészt olyan tapasztalatokhoz kapcsolódnak, amelyek az egyik nép egy másik nép általi leigázásával járnak, mint például a rasszizmus, a háború és a népirtás (ami még ma is megtörténik a világban). E kollektív traumák hatása túlmutat a szülő-gyermek személyes tapasztalatain, és egy egész generáció közösségi élményeit alakítják, kétségtelenül megváltoztatva a társadalom és a kultúra szerkezetét.

Egész életünkben azt mondták nekünk, hogy a szemünket az édesanyánktól vagy esetleg a nagyapánktól örököltük, de ez csak a külső, a kinézet. Manapság a legfontosabb szempont az, hogy milyen események változtatták meg a gyermek életét az anyjától, esetleg a nagyapjától napjainkig. Ezt nehéz lehet feltárni, és valószínűleg lehetetlen, ha nem ismerjük a családunk teljes történetét, a megélt tapasztalatokat.

Az egészség egy bonyolult 3D-s kirakós játék, míg az emberek gyógyításához 4D-ben kell operálni – biológiai (azaz mi történik fizikailag), pszichológiai (mi történik mentálisan), szociális (mi a kapcsolatunk másokkal) és spirituális (mi a kapcsolatunk önmagunkkal és a világgal) síkon, a SF Advenced Health állítása szerint.