Hősként tekintenek az egykori rögbijátékos feleségére: emelgeti, cipeli súlyosan beteg férjét

Rob Burrow rögbi játékosnál 2019 decemberében diagnosztizáltak motoros neuronbetegséget, és azóta gyógytornászként dolgozó felesége, Lindsey viseli gondját.

A motoros neuronbetegség esetében a központi idegrendszer mozgató idegsejtjei pusztulása következtében az akaratlagos izmok fokozatosan elgyengülnek, majd végül teljesen elsorvadnak.

A 40 éves Rob már nem tud járni vagy beszélni, nehezen tud nyelni, ezért csak folyékony táplálékot kaphat, és csak a szeme által vezérelt billentyűzeten keresztül tud kommunikálni, de még mindig kitartóan küzd, és a felesége sem hajlandó lemondani róla. Egyedül viseli gondját férjének, emelgeti, cipeli őt a lakásban, és egyelőre hallani sem akar arról, hogy hivatásos ápolót fogadjanak.

Hősként tekintenek az egykori rögbijátékos feleségére: emelgeti, cipeli súlyosan beteg férjét
Lindsey és Rob Burrow fiatalon

„Amíg fizikailag képes vagyok rá, addig ezt továbbra is megteszem Robért, és tudom, hogy ő is megtenné ugyanezt értem” – mondta a nő a Mirrornek. „Ő a férjem, gondoskodni akarok róla. Kimondod azokat a fogadalmakat, hogy egészségben-betegségben kitartotok egymás mellett, és ezt is akarod tenni” – tette hozzá.

Lindsey és Rob még középiskolás korukban ismerkedtek meg, 2002-ben jegyezték el egymást, és 17 éve házasok. Három gyerekük született: a 11 éves Macy, a 7 éves Maya és a 3 éves Jackson. A lányok sokkal inkább tisztában vannak Rob állapotával, de Jackson nem igazán érti, mi történik, és Lindsey szerint folyton azt kérdezgeti, mikor lesz már jobban az édesapja.

Amikor először diagnosztizálták nála a betegséget, Rob nagyon rosszul fogadta a hírt, de miután meglátogatta a szintén motoros neuronbetegségben szenvedő Doddie Weir skót rögbi játékost (aki tavaly vesztette életét), elhatározta, hogy minden erejével küzdeni fog. „Fordulópont volt, annyi reményt és inspirációt kapott attól a látogatástól” – emlékezett vissza Lindsey, hozzátéve, mennyire büszke a férjére: „Rob mindig is igazi hős lesz a szemünkben.”

Hősként tekintenek az egykori rögbijátékos feleségére: emelgeti, cipeli súlyosan beteg férjét
Ha kell eteti férjét, aki ma már beszélni sem képes

Sokan Lindsey-re is igazi hősként tekintenek megingathatatlan kitartása miatt. Hetente egy napot dolgozik gyógytornászként – ilyenkor Rob szülei vállalják a férfi gondozását – fennmaradó idejét pedig teljes egészében a családjának szenteli. Férjével, és Rob egyik barátjával és egykori csapattársával, Kevin Sinfielddel együtt adománygyűjtésbe is fogtak a motoros neuronbetegség kutatásának finanszírozására, és Lindsey a Leeds Maratont is lefutotta, valamint benevezett a Yorkshire Marathonra, amit idén októberben rendeznek meg.

A leeds-i maratont Kevin Sinfield is lefutotta, méghozzá úgy, hogy Robot is végigtolta kerekesszékében a teljes távon, a célvonalon pedig a karjában vitte át őt.

Az orvosok kezdetben azt mondták, Robnak talán két éve lehet hátra. „Nem hiszem, hogy ennél rosszabbra fordulhatna az állapota” – mondta Lindsey, hozzátéve, hogy röviden beszéltek arról is, milyen temetési szertartást szeretne a férje.

Hősként tekintenek az egykori rögbijátékos feleségére: emelgeti, cipeli súlyosan beteg férjét
Fotó: rob7lindsey/Instagram

„Rob azt mondta, hogy még fiatal vagyok, és keresnem kellene valakit. Csak azt akarja, hogy boldogok legyünk. De még mindig itt van, még mindig küzd, és tudom, hogy felzaklatom, amikor felteszem ezeket a kérdéseket” – magyarázta a nő.

Lindsey szerint a férjét az teszi a legboldogabbá, hogy a gyerekei mellett lehet, és leginkább az ő kedvükért folytatja a küzdelmet. „Rob annyira elszánt a küzdelemre, a gyerekek látják ezt, és reményt kell adnunk nekik, ezért folytatjuk a harcot” – mondta a nő.

„Rob még mindig az a férfi, akihez hozzámentem, csak éppen egy olyan testben van, ami nem működik. A házasságunk egy életre szól, és az volt az álmunk, hogy együtt öregszünk meg. Az együtt töltött időnk rövid lesz, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy élvezzük azt” – tette hozzá Lindsey. Forrás