Így készíthetsz télire ízletes és egészséges szőlőlekvárt

A vörös szőlőnek, mint általában a sötét színű zöldségeknek és gyümölcsöknek, nagyobb az antioxidáns tartalma, ezért fogyasztása rendkívül egészséges, természetesen csak mértékkel.

A szőlőben található az egyik legfontosabb antioxidáns, a resveratrol, éppen ezért igencsak jótékony hatással van a szív-és érrendszeri betegségekre, de szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.

Ha szeretnéd télen is élvezni a jótékony hatását, készíts szőlő lekvárt.

Hozzávalók:

  • 3 kg vörös szőlő;
  • 2 kg cukor;
  • 500 gramm víz;
  • 1 citrom leve;

Elkészítés:

Alaposan mosd meg a szőlőt, majd szedegesd le a szemeket a fürtről. Mosás előtt soha ne szedd le a szemeket, mert megtörténhet, hogy víz megy a szőlőszemekbe, és így könnyebben megromlik majd a lekvár. Tedd egy szűrőbe a szőlőt, és hagyd, hogy jól lecsöpögjön. Közben készítsd el a szirupot.

Tedd egy dupla falú edénybe a vizet, majd add hozzá a cukrot. Nem kell kavargatni, hagyd, hogy magától feloldódjon, majd vedd le a lángot felére, és főzd 20 percig a szirupot. Ezután tedd bele a szőlőt, és óvatosan keverd össze. Addig főzd, amíg a szemek mazsola-állagúak lesznek, és a szirup besűrűsödik.

A forrás közben keletkező habot kanalazd le a tetejéről. A végén add hozzá a citrom levét, ez az ízesítésen túl azért is szükséges, mert megakadályozza a cukor kristályosodását.

Készítsük elő az üvegeket: 200 fokon 15 percen keresztül sterilizáljuk őket. Utána, még forrón merjük bele a forró lekvárt, és jól zárjuk rá az üvegek tetejét. Tegyük az üvegeket meleg helyre, majd, mikor kihűltek, átpakolhatjuk a kamrapolcra.