Így lehet eltávolítani a káros adalékokat a csirkéből főzés előtt

A csirke az egyik leggyakrabban fogyasztott hústípus, viszonylag olcsó, és egészséges is, viszont a legjobb, ha a szabad tartásból származó példányt vásároljuk mindig. A bolti csirke, mint tudjuk sok antibiotikumot és növekedési hormont tartalmaz, amelyek káros hatással vannak a szervezetünkre.

A csirketáphoz kevert hormon elősegíti a gyors növekedést, így hamarabb elérik a kívánt súlyt, és ennek köszönhetően felgyorsul az eladás. Az antibiotikumok védelmet biztosítanak a csirkék számára a különböző megbetegedések ellen, de sajnos az emberekre nézve ezek igen károsak.

Az alábbiakban három olyan módszert mutatunk be, melyek segítségével még főzés előtt megszabadulhatunk a csirkehúsban lévő káros adalékanyagoktól.

A boltban vásárolt csirkét előbb forrázzuk le főzés előtt, és az első levet soha ne használjuk. A főzés során a húsban található mérgező anyagok több mint 80%-a bejut a vízbe. Ha nem akarunk megbetegedni, akkor az első levet öntsük el.

Első módszer

1. Öblítsük le a csirkét bő vízzel, majd tegyük egy lábasban teli forrásban lévő vízbe.

2. Várjunk egy keveset, amíg a víz felforr, és hagyjuk benne a csirkét még további 15-20 percig.

3. Vegyük ki a csirkét, jól öblítsük le, tegyük egy tiszta edénybe, és öntsük fel tiszta vízzel, majd várjuk meg míg újra felforr.

Második módszer

Ha sült csirkét szeretnénk készíteni, akkor másképp kell eljárnunk, mint a leves esetében.

1. Nyissuk szét a csirkét, és jól öblítsük ki a belsejét, mert itt könnyen felhalmozódhatnak a káros anyagok.

2. Szedjük le a bőrt, mert a növekedési hormonok leginkább oda koncentrálódnak.

3. Hatékonyabb megoldás, ha a csirkét 10 percig forraljuk, majd a vizet leöntjük, és utána megpirítjuk. Így sokkal kevesebb hormon marad a csirkében.

Harmadik módszer

1. Keverjünk össze 2 evőkanál sót, 1 citrom levét, és 1 liter vizet.

2. Tisztítsuk meg a csirkét, öblítsük le bő vízben, majd tegyük a citromos vízbe.

3. Hagyjuk állni egy keveset benne, majd pácoljuk be sós, citromos pácba.

Ne legyünk lusták elvégezni ezeket a műveleteket, csupán 15-20 perc plusz időt vesz fel, de számos egészségügyi problémától menthet meg.