Így tedd el befőttesüvegbe a padlizsánt télire!

Az idén érdemes lesz kipróbálni, hogy a fagyasztó helyett inkább üvegbe tedd el télire a padlizsánt, így az íze sokkal intenzívebb lesz.

Mindössze annyit kell tenni, hogy megsütöd a padlizsánt, megtisztítod, és nem zacskóba, hanem befőttes üvegbe zárod.

Hozzávalók:

  • 3 kg szép, érett padlizsán
  • 30 gramm jódmentes só a pácoláshoz

Elkészítés:

Ehhez a recepthez válassz nagy, húsos padlizsánt, olyat, aminek kevesebb a magja. Sütés előtt a padlizsánokat hideg vízzel alaposan mosd meg, majd töröld szárazra. Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe a padlizsánokat, szurkáld meg villával, és 200 fokon, kb. 40 percig süsd meg őket. Ha van lehetőséged az udvaron szabad tűzön grillezd meg a zöldségeket, akkor sokkal finomabbak lesznek.

Miután megsültek, vedd le a tűzről, tedd tálcára, sózd be, majd takard le egy fóliával. Hagyd így állni 15-20 percen keresztül. A padlizsán héja sokkal könnyebben leválik, ha ezt a módszert alkalmazod. Tedd a padlizsánt a vágódeszkára, vágd ketté, majd kapard ki a belsejét egy fakanállal. De akár egy tál hideg víz segítségével is megtisztíthatod a megsült padlizsánokat.

Ezután tedd egy szűrőbe, és hagyd, hogy lecsepegjen, és teljesen kihűljön, majd vágd-, vagy turmixold össze.

Az üvegeket és a fedőket tedd 200 Celsius fokos sütőbe 10 percre, hogy tökéletesen sterilizálódjanak. Miután kivetted az üvegeket, ne kapcsold ki a sütőt. Töltsd meg az üvegeket a padlizsánnal, csavard jól rá a tetőt, és egy tálcával tedd 10 percre a meleg sütőbe.

Miután eloltottad a sütőt, ne vedd ki az üvegeket, hanem hagyd ott őket, míg szép lassan kihűlnek, így egészen biztosan nem romlanak meg a tél folyamán.