Ismered a a lestyánt – ELKÉPESZTŐ EGÉSZSÉGES

Ez a lágyszárú évelő eredetileg a mediterrán országokból származik, de mára már úgy befészkelte magát a magyar kiskertekbe is, hogy szinte sajátunkként tekintünk rá. Azon túl, hogy egy nagyon ízletes fűszernövény, számos gyógyhatással is rendelkezik.

1.Csökkenti a vérnyomást

-a lestyánból készült tea igen hatékony vérnyomáscsökkentő. 250 ml felforralt vízben áztassunk 10 percig egy evőkanál szárított, vagy nyers lestyán levelet, majd igyuk meg. Serkenti az emésztést, csökkenti a puffadást, és a vérnyomást is. Naponta 3-4 csésze lestyánteát ihatunk meg.

2.A gyökeréből készült főzet nyugtató hatású

-500 ml vízben főzzünk fél órán keresztül egy lestyángyökeret, majd a nap folyamán igyuk meg ezt a mennyiséget. Ajánlott vérszegénység, reuma, gyulladások, stressz, gyomorideg, migrén, és tüdőgyulladás esetén.

3.Kóros soványság ellen

-hatóanyag tartalmának köszönhetően a friss lestyánlevél szabályozza az étvágyat, és az emésztést. Ezenkívül ajánlott puffadás, influenza, és megfázás esetén is.

4.Bőrápoló

-a lestyánból készült krém nyugtatja a bőrt, megszünteti az ödémát, a pattanásokat, a pikkelysömört.

5.Enyhíti a menstruációs görcsöket

-a menstruáció előtti időszakban fogyasszunk rendszeresen lestyánt, hiszen igen hatékonyan csökkenti a PMS-tüneteit, és a menstruációs görcsöket is

6. Megakadályozza a vesekő kialakulását

-magas víztartalma miatt hatékonyan átmossa a veséket, és a húgyutakat, ezért megakadályozza a vesekő kialakulását