Miért fogyunk ki a barátokból, ahogy öregszünk?

Miért fogyunk ki a barátokból, ahogy öregszünk?

Minél idősebbek leszünk, annál kevesebb barátunk van?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ahogy telnek az évek, egyre kevesebb, bár minden bizonnyal megbízható barátja lesz az embernek. Barátokra mindig is szükségünk lesz, olyanokra, akikkel megoszthatjuk az életünk kellemes és kellemetlen pillanatait, akiknek kiönthetjük a szívünket, együtt örülhetünk és szomorkodhatunk.

Eduard Andrei Vasile tanácsadó, coach szerint egy teljesen természetes folyamat, ha az évek során a barátok “lemorzsolódnak”, vagy mások jönnek a régiek helyébe!

Az évek során megváltozik az érdeklődési körünk, és magától értetődő, hogy a barátaink is mások lesznek. Ha annak ellenére is kitartunk, hogy már nem érezzük jól magunkat a régi barátaink társaságában, akkor az már nem barátság, csak egy erőltetett valami.

Soha nem hibáztathatjuk magunkat azért, ha egy régi barátság megszakad. Egy bizonyos életkor felett sokkal kevesebb időnk lesz másokra, elsődleges a család és a munka. Ha a távolság vagy az időhiány szakad meg, vagy alakul át egy barátság, akkor meg kell tanulnunk méltósággal elfogadni a változást.

Mindannyian különböző utakat járunk be az életünk során, és mindeközben változnak az elveink, a céljaink, az életről alkotott elképzelésünk. Megtörténhet, hogy egy idő után már nem beszélünk “közös nyelvet”.

Az is előfordul, hogy a régi barátok már nem inspirálnak. Mivel az évek során mindannyian változunk, mások lesznek a prioritások, előfordul, hogy különválnak az útjaink a régi barátokkal.

A barátságban, ugyanúgy, ahogy egy párkapcsolatban, gyakori lehet a féltékenység. Nem csak egy elért sikerre, hanem egy új ismerősre is féltékenyek lehetnek a régi barátok. Vannak, akik nem tudják elviselni, hogy az élet, és vele együtt a kapcsolatok is változnak. Ahelyett, hogy egy régi barát megismerkedne és befogadná az újat, inkább megsértődve kilép a kapcsolatból.

Ha valami probléma adódik egy barátságban, akkor jobb előbb tisztázni, minthogy a félreértések még nagyobb gubancot szüljenek. Az őszinte és egyenes út könnyen megmentheti az igaz barátságot!