Miért hal bele, aki túl sok vizet iszik?

Az emberi test nagyjából 66 százaléka víz, amiből folyamatosan veszítünk, ezért azt pótolni kell. Nem mindegy azonban, hogyan, a túlzásba vitt vízivás ugyanis komoly bajt okozhat.

A közelmúltban vádat emeltek egy zárkatársát majdnem halálra itató férfival szemben. A gyanú szerint a rab folyamatosan zaklatta és megalázta cellatársát, és arra kényszerítette őt, hogy vesztes kártyapartik után vizet igyon. Egyszer ez odáig fajult, hogy a zárkatársnak nyolc liter vizet kellett meginnia, amitől rosszul lett, életveszélyes állapotban kellett őt kórházba szállítani. Az eset újra rávilágított arra, hogy létezik a vízmérgezés nevű szindróma, és hogy a túl sok víz megivásába bele is lehet halni – írja a Telex.

Az emberi test folyamatosan vizet veszít, ezért azt pótolni kell, főleg melegben. Az már kevésbé köztudott, hogy a dehidratáltság mellett létezik hiperhidratáció is, aminek eredményeként felléphet hiponatrémia, vagyis olyan állapot, amikor túl kevés só (illetve nátrium) található a vérben.

Az agysejtek nem tudnak alkalmazkodni

Ha valaki rövid idő alatt extrém sok vizet iszik, a vesék nem tudják elég gyorsan kiüríteni a felesleget, és a vér hígulni kezd. A felesleges víz ekkor megpróbálja más módokon elhagyni a vért, és olyan helyekre távozni, ahol a só és más oldott anyagok koncentrációja magasabb. Például a szöveti sejtekbe, amik elég rugalmasak ahhoz, hogy be is tudjanak fogadni valamennyi vizet, annak árán, hogy kicsit megnyúlnak és megduzzadnak. A zsír- és izomsejteknél ez sima ügy, de az idegsejteknél – és különösen az agysejteknél – már nem. Az agy ugyanis egy merev, csontos tárolóedénybe, a koponyába zárva teszi a dolgát, és azon belül nincs hely az agysejtek tágulására.

Ez okozza azt, hogy a vízmérgezésnek főleg idegi tünetei vannak. Először fejfájás, fáradtság, zavarodottság, szédülés, hányás jelentkezhet, akut esetben agyi duzzanatot, ödémát okoz, ezzel együtt pedig magas koponyaűri nyomást. Ez már igen veszélyes állapot, mert az agy oxigénellátását is akadályozza, ami maradandó károsodáshoz is vezethet. Görcsrohamok jelentkezhetnek, aztán eszméletvesztés, kóma, végül akár halál.

Sokat kell meginni, hogy baj legyen

Szerencsére ez nem gyakori, mert tényleg nagyon sok vizet kell meginni ahhoz, hogy valaki belehaljon. Ám mivel a vízmérgezéshez szükséges mennyiséget fizikailag lehetséges elfogyasztani, évről évre előfordulnak súlyosabb esetek. Hogy mennyi víz megivásával lehet eljutni a vízmérgezéses állapotba, az egyénenként és a körülményektől függően változik.