Miért vagyunk mérgesek, ha éhesek vagyunk?

Ha valaha is elfogyott a türelmed olyat mondtál, amit nem kellett volna, csak azért, mert éhes voltál, akkor jó ha tudod, hogy nem te vagy az egyetlen, akivel ez megtörtént. Sőt mi több, nagyon is gyakori, hogy valakinek rossz hangulata van csak azért, mert éhes.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy mi állhat pontosan a jelenség mögött, és ebben a cikkben most veletek is megosztjuk, hogy miért jár együtt ingerlékenységgel és fokozott dühvel az éhség.

Miért vagyunk éhesek?

Míg az étvágy pusztán az evés iránti vágy, addig az éhség ennek szükségessége. Az éhség egyfajta jelzés, melyet a testünk küld nekünk, hogy közölje, több „üzemanyagra” van szüksége a működéshez és az energiaszint fenntartásához. Ezek a jelek az agyra, az idegrendszerre, a hasnyálmirigyre, a gyomorra és a bélrendszerre is hatással vannak.

Vannak persze olyan tényezők, mint az életmód vagy az étrend típusa, melyek jelentősen befolyásolhatják az éhségérzetet. Például az erősen feldolgozott élelmiszereket (amik általában sok cukrot tartalmaznak) fogyasztó személyeknél az éhségérzet is drasztikusabb lehet, mint mondjuk a magas fehérjetartalmú étrendet követő emberek esetében.

Éhség és harag

Bár úgy hangzik, mint egy olcsó kifogás a rossz hangulatra, valójában az éhség sokkal nagyobb hatással van a hangulatunkra, mint gondolnánk. Az angolban gyakran szokás például „hangry”-nek nevezni ezt az érzést, mely a „hungry” (éhes) és az „angry” (mérges) szavak kombinálásából jött létre. Valójában számos tanulmány vizsgálta már az éhségérzet és a hangulat közötti kapcsolatot, a többség pedig egyöntetűen azt mutatta, hogy minél nagyobb az éhségérzet, annál nagyobb az ingerlékenység és annál alacsonyabb a boldogságérzet.

Azt is felfedezték ugyanakkor, hogy ez nem minden emberre jellemző, függetlenül életkortól, nemtől, testtömeg-indextől, stb. Nagyon valószínű azonban, hogy legalább egyszer velünk is megtörtént már. Valójában nem csak az emberekre igaz mindez, hanem az állatvilágban is megfigyelhető a zebráktól kezdve egészen a szúnyogokig, hogy minden állat hajlamos agresszívebben viselkedni olyankor, ha éhes.

Bár még mindig nem ismert pontosan, hogy miért tesz minket ingerlékenyebbé az éhség, vannak teóriák a magyarázatára. Mindjárt erre is kitérünk.

A vércukorszint megváltozik

Ha hosszú ideig nem eszünk, az komolyan befolyásolhatja a vércukorszintet, mivel a glükóz általában lecsökken, ha éhesek vagyunk. Erre a szervezet adrenalin és kortizol hormon felszabadításával reagál, melyek bár segítik a vércukorszint emelését, egyúttal ingerlékenyebbé is tesz bennünket. Ilyenkor van az, hogy szó szerint bármilyen apróság képes minket őrületbe kergetni.

Az agy másként viselkedik

Az agyunk rengeteg funkciót lát el egyszerre, de amikor a glükózszint a táplálékhiány miatt lecsökken, az összezavarja az egyes funkcióit, megnehezítve bizonyos folyamatok végrehajtását, például az impulzus- és viselkedésszabályozást.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy az éhség ok nélkül is képes feldühíteni valaki. Valószínűleg nem történik például ilyen velünk mondjuk egy film nézése közben, de amint bármilyen minimális problémával találkozunk a való életben, az aránytalan és túlzott reakciót válthat ki belőlünk.

Mit lehet tenni az éhségharag elkerülése érdekében?

Egyél rendszeresen: igen, tudjuk, hogy ez magától értetődően hangzik, de fontos, hogy ne teljen el túl sok idő az étkezések között. Állíts össze magadnak egy étkezési tervet, melynek segítségével elkerülheted a vércukorszint csökkenését. Ha elmész otthonról, vigyél magaddal uzsonnát.

Vigyázz az étrendedre: az erősen feldolgozott élelmiszerek, például a gyorsételek gyakran a vércukorszint gyors megugrásához vezetnek, majd a hatásuk elmúlásával ugyanilyen gyorsan le is eshet a vércukorszint, ami komolyan befolyásolhatja a hangulatot. Érdemes helyette teljes kiőrlésű gabonákban és rostokban gazdag ételeket fogyasztani, amik stabilabb energia- és vércukorszintet eredményeznek.

Figyelj az érzéseidre: a megfelelő önismeret segíthet érzékelni az éhség miatti hangulatváltozást. Ennek tudatában pedig még akár éhesen is képesek lehetünk úrrá lenni a dühünkön és csökkenteni az éhség hatására hozott negatív vagy rossz döntések számát.

Veled történt már olyan, hogy minden ok nélkül mérges lettél, amikor éhes voltál?