Minden hétvégén apa nélküli gyerekeket visz horgászni, hogy életre szóló leckéket és emlékeket adjon nekik

“Apám azt mondta nekem, hogy a horgászat nem arról szól, hogy mit fogsz, hanem az emlékekről, amiket szereztél. Remélem, hogy ezt minden gyereknek át tudom adni” – mondta Dunn.

Az egész akkor kezdődött, amikor William Dunn észrevette, hogy a vele szemben lakó 8 éves kisfiú ki-be viharzik a házból. “Kíváncsi voltam, mi történik az életében, ezért egy nap úgy döntöttem, hogy megkérdezem tőle” – mondta a floridai Lakelandből származó 57 éves férfi a The Washington Postnak.

“Elmondta, hogy nincs apja, és rájöttem, hogy talán tehetnék érte valamit” – mondta a férfi, aki rengeteget járt horgászni apjával gyerekként. Úgy érezte, talán segíthetne a tevékenységgel, hogy a fiúnak egyfajta nyugalmat és célt adjon.

Fotó: takeakidfishinginc/Instagram

“A horgászat mindig békét hozott nekem, és megtanított arra, hogyan legyek türelmes” – magyarázta. “Amikor a vízen vagy, el tudod felejteni a problémáidat, és csak értékelni tudod a pillanatot”.

Miután a háromgyermekes apa engedélyt kapott a fiú édesanyjától, hétvégenként elkezdte kivinni a gyermeket a vízre. Egyik dolog követte a másikat, és hamarosan Dunn azon kapta magát, hogy megtanítja a fiúk barátainak és a környékbeli gyerekeknek, hogyan kell felhúzni a zsinórt, tartani a horgászbotot és felhúzni a nagy fogást. Tizenöt év elteltével már szinte minden hétvégén gyerekcsoportokat visz horgászni.

A legtöbbjüknek nincs apafigura az életében, és még soha nem horgásztak korábban, néhányan pedig nevelőszülők voltak, akik évekig egyik otthonból a másikba ingáztak.

“Sok mindenen mentek keresztül, sok mindent láttak, és az életük nehéz volt. De amikor horgásztak, mindez elhalványult”.

“Kint a hajón nevettek, mosolyogtak és új barátokat szereztek. Tudtam, hogy valamire rájöttem” – árulta el a férfi.

Miután éveken át gumikereskedői állásából származó fizetésének egy jó részét a hétvégi horgászexpedíciók finanszírozására költötte, 2018-ban Dunn megalapította a Take a Kid Fishing Inc. nonprofit szervezetet Lakelandben, a több tucat tóval büszkélkedő városban. A nonprofit szervezetnek nyújtott állami és magánadományoknak köszönhetően most már képes egyszerre akár 20 gyerekkel is mélytengeri horgászatra menni, vagy kisebb csoportokat elvinni tavi kirándulásokra egy charterhajón.

Fotó: takeakidfishinginc/Instagram

Az elmúlt három és fél év alatt ő és egy kis önkéntes csoport több mint 2500 gyereket – többségük apák nélkül – ismertetett meg a vízparton töltött idő nyugalmával és a halak behúzásának örömével. Dunn, akit “Big Will” néven ismernek a gyerekek, elmondta, hogy mindig is szerencsésnek érezte magát, hogy volt egy apja, aki elvitte őt horgászni, amikor Miamiban nőtt fel.

“Én vagyok a legfiatalabb a hatból, és mindig is remek kapcsolatom volt az apámmal” – mondta. “Most Tennessee-ben él, de még mindig magamban hordozom a leckéket, amelyeket tőle tanultam. Azt mondta nekem, hogy a horgászat nem arról szól, hogy mit fogsz – hanem az emlékekről, amiket szereztél. Remélem, hogy ezt tudom átadni minden gyereknek, akit megismertetek a horgászattal.”

Dunn sokak tiszteletét kivívta a közösségében.

Fotó: takeakidfishinginc/Instagram

“A gyerekek érzik, hogy őszinte. Nehéz lapokat kaptak, és kemény történetekkel szállnak fel a fedélzetre. De Will mindig elfogadja őket olyannak, amilyenek” – mondta Tom Pichette, egy korábbi ifjúsági lelkész, aki önkéntesként számos horgásztúrára elkísérte Dunnt.

A lakeland-i Terra Pryor akkor találkozott először a Take a Kid Fishing Inc.-vel, amikor mindhárom gyermeke érzelmi nehézségekkel küzdött, miután édesapjuk, Richard Pryor 2020 januárjában autóbalesetben meghalt.

“Különösen a fiam, Jayden miatt aggódtam, aki akkor 10 éves volt” – osztotta meg a 32 éves nő. “Nagyon közel állt az apjához, és úgy érezte, hogy azonnal át kell vennie a ház ura szerepet. Próbált mindenki számára erős lenni, és nem mutatta ki az érzelmeit. Azon gondolkodtam, hogy mit tehetnék, hogy segítsek neki, és akkor értesültem a Take a Kid Fishingről”.

Fotó: takeakidfishinginc/Instagram

Jayden, aki most 12 éves, a Dunnal való rendszeres kirándulásoknak köszönhetően elkötelezett horgásszá vált. “Will segített nekem fejlődni azzal, hogy elvitt horgászni” – mondta. “Remélem, tudja, hogy komolyan gondolom, amikor azt mondom: ‘Köszönöm’.”

Pryor szerint a programban részt vevő gyerekek mindannyian saját horgászbotot és horgászfelszerelést kapnak, és már nagy fogásokról is ismertek.

“De ennél is fontosabbak a kapcsolatok, amelyeket kiépítenek, és a gyógyulás, ami akkor történik, amikor kint vannak a vízen” – mondta. “Amikor Jayden az év elején nehéz időszakon ment keresztül, tudattam Will-lel, hogy a jegyei romlanak, és ő elbeszélgetett vele.” Amikor Jayden hazament a horgásztúráról, elmondta édesanyjának, hogy Big Will adott neki egyfajta céltudatosságot. Hamarosan a jegyei is javultak.