Mivel kell permetezni a paradicsomot kacsozás után, hogy egészséges, gazdag termést kapjunk

A szakértők elárulták, mivel érdemes permetezni a paradicsomot kacsozás után, és mik azok a keverékek, amik valóságos csodát tehetnek a terméssel, hogy egész nyáron egészséges és zamatos paradicsomokat fogyaszthassunk.

A paradicsomokat általában azért kezelik kacsozás után, mert a növények ilyenkor sérülékenyek, és védelemre lehet szükségük a betegségek és kártevők ellen.

Mit jelent tulajdonképpen a paradicsom kacsozása

Ez lényegében a mellékhajtások eltávolítását jelenti, ami rendkívül fontos lépés ahhoz, hogy biztosítsuk a növény minél jobb termőképességét.

A kisebb hajtások eltávolítása segít abban, hogy a növény minden energiáját a főszár fejlődésére és a termésekre összpontosítsa. A jól és megfelelő időben elvégzett metszés akár 20%-kal is növelheti a terméshozamot.

Miután a hajtásokat levágtuk, a kacsozási pontokban a növény sérülékeny lehet, ezért kell kezelni, hogy megakadályozzuk a betegségek kialakulását. Ez a lépés ugyan nem kötelező, de érdemes elvégezni, ha biztosítani akarjuk az egészséges és gazdag termést.

Ennek a kezelésnek megelőző jellege van, hogy elkerüljük a betegségek és kártevők megjelenését a sérülékeny növényeken. Ehhez gombaölő szereket, rovarölő szereket és természetes kezeléseket használnak, közvetlenül a mellékhajtások eltávolítása után.

A leggyakoribb problémák, amik kacsozás után jelentkezhetnek, a botrítisz, vagy szürkerothadás, amit a Botrytis cinerea nevű gomba okoz, valamint a Lasioptera, egy szúnyogféle.

Sokan nem kezelik a paradicsomot a mellékhajtások eltávolítása után, különösen, ha az előző években nem volt problémájuk betegségekkel és kártevőkkel, de ha biztosra akarunk menni, jobb, ha nem hagyjuk ki ezt a lépést.

Gombaölő szerek

A szakértők elsősorban gombaölő szerek alkalmazását javasolják, a rendkívül gyakori botrítisz megelőzése érdekében. A hajtások eltávolítása után fennmaradó részeken a fertőzést okozó gomba ugyanis könnyen megtelepedhet, és jelentős károkat okozhat a termésben.

Rovarirtó szerek a leggyakoribb kártevők ellen

A legveszélyesebb kártevő, ami megtámadhatja a paradicsomot, a Lasioptera tomaticola, egy szúnyogféle. Ebben az esetben gyakran használnak neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szereket és piretroidokat (a piretrum-alkaloid alapján kifejlesztett rovarirtószer-családot). Forrás