Mondjon búcsút a zsírmájnak: Házi gyógymódok

A májban lévő zsír vagy zsírmáj a trigliceridek (zsírok) májsejtekben történő felhalmozódásának leírására használatos kifejezés.

Ezt a zsírfelhalmozódást leggyakrabban a túlsúly és az inzulinrezisztencia okozza, amelyek megzavarják anyagcserénk megfelelő működését.

Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk optimális állapotától való minden nagyobb eltérés (túlsúly, inzulinrezisztencia stb.) a zsír felhalmozódásában nyilvánul meg májunk sejtjeiben.

És mivel a máj nem képes megfelelően feldolgozni ezt a zsírt, az eredmény fokozatosan elzsírosodik.

A túlzott zsírtartalmú élelmiszerekből álló diéta más hatásokkal (stressz, mozgáshiány, rendszertelen alvás stb.) kombinálva szintén zsírképződést eredményezhet a májban.

Tehát röviden összefoglaljuk azokat a leggyakoribb okokat, amelyek a zsír felhalmozódását okozhatják a májban – ezek a következők:

– alkoholos italok túlzott fogyasztása,
– inzulinrezisztencia,
– túlsúly
– veleszületett anyagcsere-rendellenességek,
– mérgező vegyszerek a környezetben
– és néhány gyógyszer, amelyek megakadályozzák a máj optimális működését.

A probléma az, hogy különösen a kezdeti szakaszban szinte lehetetlen megfigyelni a zsír felhalmozódásának bizonyos megnyilvánulásait a májban. Általában úgy nyilvánul meg, hogy gyakrabban kezdünk enyhe hasfájást és tartós fáradtságot érezni.

Azonban a zsír felhalmozódása a májban okozza azok megnagyobbodását. Közvetlen vizsgálat (és tapintás) segítségével nem jelenthet gondot az orvosnak – szakorvosnak, hogy májnagyobbodást észlel.

Ha az a célunk, hogy csökkentsük vagy megszüntessük a zsírproblémát a májban, akkor életmódunkban némi változtatásra lesz szükség.

Mindegyiküknél külön megemlíthetjük az alkoholfogyasztás korlátozását, az étrendünk zsírtartalmának korlátozását, a testtömeg csökkentését és a cukorbetegség megelőzését.

Ezenkívül ebben a cikkben bemutatunk néhány általánosan elérhető élelmiszert, amelyek segítenek eltávolítani a zsírt a májunkból.

1. Fokhagyma

Ennek a fehér csípős “csodának” már kis mennyisége is aktiválhatja a májenzimeket, amelyek segítik a szervezetet a méreganyagok kiürítésében. A fokhagyma erős antioxidáns, nagy mennyiségben tartalmaz allicint és szelént, természetes anyagokat, amelyek segítik a máj tisztítását.

2. Sárgarépa és cékla

Mindkettő rendkívül magas növényi flavonoid és béta-karotin tartalommal rendelkezik; a répa és a sárgarépa fogyasztása serkentheti és javíthatja az általános májműködést.

3. Zöld leveles zöldségek

Az egyik legerősebb szövetségesünk a májtisztításban. A leveles zöldeket nyersen, főzve vagy lé formájában is fogyaszthatjuk. A rendkívül magas növényi klorofilltartalom segít eltávolítani a környezeti méreganyagokat a véráramból. A nehézfémek, vegyszerek és peszticidek semlegesítő képességének köszönhetően erős védőmechanizmust kínál a máj számára.

Igyekezz több leveles zöldséget beiktatni az étrendedbe, például jégsalátát, sült salátát, sült salátát, spenótot, cikóriát… Segítenek fokozni az epe termelését és áramlását, amely anyag eltávolítja a salakanyagokat a szervekből és a vérből.

4. Olívaolaj

A hidegen sajtolt bioolajok (olíva, kender, lenmag…) megfelelő mennyiségben használva jót tesznek a májnak. Segítik a szervezetet azáltal, hogy olyan lipideket hoznak létre, amelyek képesek felszívni a káros méreganyagokat. Ily módon csökkentik a szervezet májon kívüli terhelését.

5. Gyömbér

Figyelemre méltó, hogy a gyömbér milyen jelentős mértékben segít a szervezet, és különösen a máj megtisztításában. A gyömbér kiváló antioxidánsforrás, amely segít megtisztítani a szervezet szerveit és csökkenti a trigliceridek mennyiségét a szervezetben. Mint már tudjuk, a trigliceridek az egyik fő oka a zsírraktározásnak a májban.

Határozottan javasoljuk, hogy a gyömbért rendszeresen vegyen be étrendjébe. Általában elegendő 2 kis evőkanál reszelt, apróra vágott vagy őrölt gyömbér. Hozzáadhatjuk például levesekhez, vagy saláták elkészítésekor is felhasználhatjuk hozzávalóként.

6. Citrom és grapefruit

A citrusfélék nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, amely segít a szervezetben a mérgező anyagokat víz által felszívódó anyagokká szintetizálni. Frissen facsart citrom- vagy limelé fogyasztása reggel serkenti a máj működését.

A grapefruit magas tartalmú ún naringenin, amely egy flavonoid, amely felgyorsítja a vegyi anyagok hatását a telítetlen zsírok oxidációjában.

Emellett a grapefruit csökkentheti a testzsír arányát, és segíthet a pontosan a károsodott májműködés következtében fellépő anyagcserezavarok megszüntetésében.

EXTRA TIPP: Máriatövis

Ezt a növényt különféle gyógyászati ??és regenerációs célokra használják. A máriatövis például rendkívül erős májvédő hatású gyógyszerként használható. Fő hatóanyaga az ún szilimarin, amely májsejteket védő és gyógyító képességéről ismert.

Ez a gyógynövény megvásárolható a helyi gyógynövény-kereskedőktől és gyógynövénytermesztőktől, de általában kapszula formájában is kapható.