Mostantól a ruhád nem lesz fakó! Mosodai dolgozó feltárta a titkot…

Szinte már minden nő szembesült ilyen problémával, mint a ruha kifakulása, vagy különböző színű ruhák elszíneződése. Gyakran az ilyen fajta kellemetlenséget a figyelmetlenség, vagy gondatlanság okozza.

Ha kifakult, elszíneződött a ruha

Direkt a kedves olvasóink kedvéért a Bidista.com szerkesztősége egy nagy tapasztalattal rendelkező mosodai dolgozóval konzultált erről a témáról, aki néhány használható tanácsot adott, melyek segíthetnek az olyan fajta kellemetlen problémák megoldására, mint a kifakult és elszíneződött ruhák.

1. Hogyan lehet megelőzni?

Mosáskor legjobb az ilyen helyzetet elkerülni. Ezért külön kell mosni a fekete, fehér, színes és új ruhákat. Hogy megmaradjon az új ruhának a színe, a mosás előtt a ruhákat jobb egy néhány órára koncentrált sóoldatba beáztatni. Ezzel a fogással a következő mosásoknál megőrizhetjük az élénk színeket. Ugyan így érdemes elolvasni a ruhacímkén feltüntetett összes információt.

2. Azonnal újra mosd ki a ruhát!

Ha véletlenül mégis előfordulna, hogy foltos lett a ruha, azonnal újra mosd ki, amíg még vizes. A folttisztító (ördög zsír) is kiváló eszköz a makacs szennyeződések eltávolítására. Az illata szúrós, de az eredmény megéri!

3. Házi praktikák

Ha a szükséges pillanatban nincs kéznél speciális folteltávolító, próbáld meg ezekkel az egyszerű trükkökkel. Áztasd be a ruhát hidrogén peroxid, víz és mosószer keverékbe. Adj 1 liter vízhez 2 evőkanál hidrogén peroxidot és egy evőkanál mosószert.

A ruháknak a színe szalmiákszesszel is visszaadható (színes és fehér ruháknál is alkalmazható). Ehhez keverj össze 10 ml szalmiákszeszt 5 liter vízzel. Áztasd ebben a ruhákat 1 órán keresztül, majd mosd ki.

Foltos ruhákat citromsavval, burgonyakeményítővel és szappanforgácsokkal megmentheted. Keverj össze ezekből az alapanyagokból egy-egy evőkanálnyit, utána tegyél hozzá egy teáskanálnyi sót és egy kevés vizet, hogy pépes anyagot kapjál. Az összekevert anyagot tedd közvetlenül a foltra és hagyd rajta 12 órán keresztül. Utána mosd ki a ruhát.