Ne dobd ki a banánhéjat, mert aranyat ér, mutatjuk, mit kell vele tenni

Akár kertészkedsz, akár szobanövényeid vannak, a banánhéj igazi kincs, kár a kukába hajítani! Hoztunk néhány tippet, hogyan tudod felhasználni!

Azt mindenki tudja, hogy a banán tele van tápanyagokkal, vitaminokkal; de azzal nem mindenki van tisztában, hogy ugyanez elmondható a héjáról is! Ezért ha banánt eszel, érdemes a héjakat összegyűjteni, és mihamarabb feldolgozni. A héjból származó tápanyagokat a növények lebontják, és gyöngyörűen fejlődnek tőlük. Legyen szó akár a veteményesről vagy a virágoskertről, netán a szobanövényeidről, a banánhéj pozitív tulajdonságait érdemes kiaknázni.

Csodát tesz a banánhéj a növényekkel! Fotó: Natalya_Maisheva /  Shutterstock

Készíthetsz belőle tápoldatot

Darabold fel a banánhéjat minél kisebb kockákra, tedd egy befőttesüvegbe, öntsd fel vízzel, és hagyd érni 48 órán keresztül. Ennyi idő alatt a tápanyagok kioldódnak a vízbe; szűrés után locsold meg vele a növényeidet.

Kiváló indító trágya a palántáknak

Ha még van palánta, amit ki kell ültetned a kertbe, akkor jó, ha van kéznél banánhéj is. Vágd kis darabokra, majd készítsd el a zöldségeknek, virágoknak az ültetőgödröt szokás szerint; de ezúttal szórd bele a darabolt banánhéjat! A fejlődő gyökerek meg fogják találni a tápanyagot, szebben fog nőni a paradicsom, paprika, és a virágok is.

Komposztálva is hasznosíthatod

Az is megoldás, ha a komposztálóra teszed a banánhéjakat, hiszen a többi zöldhulladékkal együtt le fog bomlani, és értékes tápanyagokkal gazdagítja majd a komposztodat.

Szárítva is táplálhatod vele a növényeidet

Készíthetsz a banánhéjból szilárd tápanyagot is, vagyis szárítsd ki, majd őröld porrá. Ha átülteted a szobanövényeket, keverd ezt a port a virágföldhöz.

Lombtrágyának is használhatod

Bizonyos növényeknek időnként szükségük van lombtrágyára is, vagyis arra, hogy a leveleken keresztül vegyék fel a tápanyagot; elég csak a paradicsom nyári kalciumhiányos állapotára gondolni, amikor a hőség miatt a talajból nem tudja felvenni ezt az ásványi anyagot, de vannak szobanövények is, amik szebben fejlődnek, ha így is táplálod őket. Banánhéjból kiváló lombtrágyát készíthetsz: készíts a fentiek szerint tápoldatot a banánhéjból, majd keverd össze apróra morzsolt tojáshéjjal, keserűsóval, és a keveréket töltsd egy szórófejes flakonba. Ezzel permetezd le a növények leveleit.