Ő itt Gunther, a világ leggazdagabb kutyája – Íme a milliomos német juhász valódi története!

Nem egy családi filmben, animációban köszönt vissza téma, miszerint a házikedvenc megörököli rangos gazdija temérdek vagyonát, és a kalandok, melyek rá várnak, a legkedvesebb történetekben bontakozna ki, sok mókával, tanulsággal, akár életreszóló leckével nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is.

Talán mondanunk sem kell, hogy minden mese alapja a valóság, és igen, van hasonló eset a való világban is. Évek óta keringenek történetek egy Gunther nevű németjuhász kutyadinasztiáról, amely 1992-ben egy gazdag grófnő vagyonát örökölte. Sokan úgy vélték, az egész csak egy átverés, egy kibúvó az ingatlan-üzleti kötelezettségek alól. De az igazság erről a milliomos kutyáról sokkal bonyolultabb, mint amilyennek látszik.

VI. Gunther a „világ leggazdagabb kutyája”. Kastélyok, jachtok, sugárhajtású repülőgépek büszke tulajdonosa, és szerető emberi gondozók csapata rajongja őt körül. Az eb dédszülője, III. Gunther egy gazdag német grófnő, Karlotta Leibenstein imádott kutyája volt, és mivel a hölgynek nem volt örököse, a házikedvencére íratta a vagyonát.

Fotó: Netflix

Rengeteg kiadvány cikkezett a milliárdos kutyáról és annak leszármazottjairól, na meg a mértéktelen vagyonról, mely (eb)generációról generációra öröklődik. A jelenlegi szerencsés kutyus, VI. Gunther is közkedvelt médiaszereplő, aki Madonna fényűző, tengerparti villájának kényelmét is élvezhette.

Hogyan lett egy német juhászból a világ leggazdagabb kutyája?

Amikor a grófnő 1992-ben meghalt, 80 millió dolláros vagyonát teljes mértékben a kutyájára hagyta. Az „árván” maradt III. Gunther a család egyik közeli barátjának, Maurizio Miannak a gondozásába került, aki közel állt a néhai grófnő elhunyt fiához. Mian felügyelete alatt III. Gunther és leszármazottai – akiket mind Gunther névre kereszteltek –, élvezték Leibenstein vagyonának gyümölcseit. A kutyák arannyal díszített tányérból ettek hatalmas steakeket, magánrepülőgépeken járták a világot, és jachtokon napoztak. IV. Gunther még Madonna Miami-i villáját is megvásárolta 7,5 millió dollárért, amit aztán unokája, VI. Gunther és az ügynökei eladtak, 29 millió dollárért.

A grófnő csodaszép 80 milliójából az ebek remekül gazdálkodtak, és a vagyonuk mára 500 millió dollárra duzzadt. De hogyan lehetséges ez? Erre egyre többen kíváncsiak, és néhányan kérdéseket kezdtek el feltenni.

Maurizio Mian és Gunther – Fotó: Netflix

A csapat, aki a háttérben mozgatja a szálakat

Kutyaként VI. Gunthernek számos emberi ügyintézője van. Az ők feladatuk az, hogy a négylábú vagyonát kezeljék: például milliókat érő kastélyokat vásároljanak, és steak-vacsorákat szervezzenek.

A csapat legértékesebb tagja Maurizio Mian, aki vállalta, hogy gondoskodik a jómódú kutyadinasztia sorsáról. Létrehozott egy alapítványt, a Gunther Corporationt, amelyet szóvívőként, ügyvédként és kutatóként képvisel, továbbá a Gunther-kutyák, jelenleg VI. Gunther minden szükségletét felügyeli. Még a gondozói pályafutásának kezdetén úgy nyilatkozott, „a sportnak, a tudománynak és a szórakoztatásnak” szenteli magát, és „természetesen mindannak, ami a kutyának magas életminőséget biztosít”.

A történet azonban sokakban kezdett kétségeket ébreszteni, és 1999-ben például a Tampa Bay Times úgy fogalmazott, „a gazdag kutya története egyszerűen nem igaz”. Amikor felröppent a hír, hogy VI. Gunther „szemet vetett” Sylvester Stallone fényűző birtokára, az orgánum kutakodni kezdett az eb múltjában, és arra a következtetésre jutott, hogy jótevője, Karlotta Leibenstein soha nem is létezett.

Fotó: Netflix

Úgy tűnik, ezt még Mian is elismerte 1995-ben. Az olasz sajtónak bevallotta, Gunther története csupán „kitaláció”, hogy „népszerűsítse a Gunther Csoport és a Gunther Alapítvány filozófiáját”. A férfi azonban négy évvel később visszavonta az állítását. „Ha azt akarják írni, hogy ez egy vicc, akkor írják azt. Én nem teszek semmit” – nyilatkozta Mian a Tampa Bay Timesnak, látszólag nem zavartatva magát a vádaktól.

Volt, aki úgy vélekedett, „a német juhász kutyáról és egy vagyonkezelőről szóló mesét régóta használják reklámfogásként a riporterek megtévesztésére” (írta az Associated Press), illetve hogy Gunther egy „csel” és egy „vicc”, amelyet Maurizio Mian követett el. Kiderült, hogy Mian valójában a családja gyógyszeripari vállalatából, az Istituto Gentili nevű cégből szerezte a vagyonát.

Akkor hol is van a kutya elásva?

A Netflix belevetette magát, hogy feltárja az igazságot Gunther valódi háttértörténetéről, és egy dokumentumfilmet készített Gunther milliói (Gunther’s Millions) címmel, melyben azt ígéri, még mélyebbre ás a Gunther-csoport tevékenységeibe is.

A jelek szerint, a vállalat – a kutyán kívül – belefolyt a könyvkiadásba, az éjszakai klubokba, egy zenei csoportba, sőt még a boldogság titkának a felkutatásába is. A leginkább viszont azt foglalkoztatta a készítőket, hogy honnan származik valójában Gunther 500 millió dollárja? Ki is az a Maurizio Mian? És pontosan miért is toborzott a Gunther Corporation fiatal, vonzó embereket csak azért, hogy együtt éljenek a kutyával?

Fotó: Netflix

Kutatása során a filmgyártó cég sötét igazságokra bukkant. Úgy tűnik, szegény Gunther valójában csak egy eszköz – egy cuki figyelemelterelés ahhoz, hogy a háttérben piszkos ügyletek folyhassanak. Már ha hinni lehet a tartalomnak (ekkora lejárató igazságot kinek lenne bátorsága nyilvánosságra hozni?), az interjúalanyok bevallották, hogyan szabályozták az életüket, és hogyan bátorították őket a testi kapcsolatokra úgy, hogy azt mások is nézhessék. Mian még azt is sugallni látszik, hogy az összes kutya, akiről gondoskodott eddig, valójában egymás klónjai voltak.

„Ha a mesésen gazdag kopó története erőltetettnek tűnik, az azért van, mert az is volt. Mostanra kiderült, hogy egy olasz gyógyszergyár sarja találta ki, aki egy valószínűleg klónozással és kultusszal kapcsolatos terv keretében Gunthert az ingatlaneladások népszerűsítésére használta fel” – jegyezte meg a The Times a híres kutyáról szóló cikkében.

A Gunther milliói, amelynek premierje február 1-én volt, egy bőséges hidegzuhany az ártatlan négylábú tündérmeséje körül. Talán igaza volt a Tampa Bay Timesnak, amikor két évtizeddel ezelőtt megjegyezte, hogy a világ leggazdagabb kutyája „talán nem több egy kopónál”…