Retró finomságok nyomában – A tökéletes tejbegríz receptje

Gyerekkorunk nagy-nagy szerelme volt, de még szeretjük, és abban is biztos vagyok, hogy még az unokáimmal is meg fogom szerettetni. Nézzük, hogy készül ez az igazi retró finomság, a tejbegríz!

„Adjon az Isten annak a tudósnak minden napra tejbegrízt, aki ezt kitalálta”

Veres Péter Laci című novellájában a lovakkal etetett abrak ledarálása kapcsán jegyíezte meg a fent található idézetet. Azonban más művekben is helyt kapott ez a finomság, például Dániel Anna Margot királyné goblenjei című regényében.

A főszereplő, Lonka osztályfőnőkét a gyerekek Gríz néninek nevezik, a névadásról pedig ezt tudhatjuk meg: „Mindig olyan unalmasakat mond, ezért elnevezték Gríznek, olyankor, amikor pedig jóságos, akkor Tejbegríznek hívják. A Hiányzik Szecső című 1973-mas ifjúsági regényében még a következőképpen hangzott ugyanez a névadási magyarázat: „Az osztályokban általában Gríz néninek hívják az unalmassága, olykor Tejbegríznek a kicsit édeskés jóindulata miatt.

Tejbegríz, az örök szerelem

Kiskoromban szerettem meg a tejbegrízt, anyukám, de leginkább a nagymamám készítette nekünk, általában akkor, amikor valami édességre vágytunk. Mindig rengeteg kakaó, lekvár vagy fahéjas cukor került rá, isteni finom volt. Manapság már ritkábban készítjük el, de még mindig szereti mindenki.

A tökéletes tejbegríz elkészítése

A titok a mennyiségekben rejlik, annyi evőkanál gríz szükséges hozzá, ahány deciliter tejből készítjük el – tehát, ha egy liter tejből csináljuk, akkor 10 evőkanál grízt adjunk hozzá. Ezenkívül szükségünk lesz még 4 evőkanál cukorra, illetve kakaóra, lekvárra, fahéjra, vagy amit csak akartok a tetejére szórni.

Gyenge tűzön érdemes főzni, elegendő időt adni a gríznek arra, hogy beszívja a tejet és megpuhuljon. A viszonylag hosszú főzés közben a grízben tárolt keményítőmolekulák a tejben zselatinizálódnak és megkeményítik a tejet. Az eredmény pedig nem más, mint egy krémszerű massza, melyben azért még mindig láthatók és érezhetők a grízszemcsék. Először tegyük oda a tejet, figyeljünk oda rá, nehogy leégjen, vagy kifusson.

Ha már felforrt, akkor adjuk hozzá a grízt, szépen lassan, ne gyorsan, mert akkor csomós lesz! Mehet hozzá a cukor is, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük tovább 5-10 percig. Kész akkor lesz, ha szépen besűrűsödik. Mehet a tányérba, a tetejére pedig tehetünk kakaót, lekvárt, vagy amit szeretnénk.