Senki sem tudja, hogy mérgező penész bújhat meg a mosógépben! Így szabadulhatsz meg tőle!

A mosógépek azért vannak, hogy megtisztítsák, fertőtlenítsék a ruhákat és jó illatot adjanak nekik. Azonban sok mosógép éppen ennek ellenkezőjét teszi, mivel tele van baktériumokkal teli penésszel, ami kellemetlen, dohos szagot ad a ruháknak.

A mosógép tökéletes táptalaj a penész számára. Meleg, nedves környezetet biztosít, amiben a penész gyorsan tud növekedni. Az elöltöltős mosógépek még fogékonyabbak a penészedésre, mivel rendszerint légmentesen záró gumi tömítéssel rendelkeznek, ami megakadályozza, hogy a tömítés távozni tudjon a mosógépből.

“Eltekintve a kellemetlen szagtól a penész komoly egészségi problémákat is okozhat. Sokan érzékenyek rá és allergiás tüneteket is okozhat, mint a viszketés, a nehézlégzés vagy a bőrirritáció.”

Ha valaki komolyan allergiás a penészre vagy nagyobb mennyiségű penésznek van kitéve, súlyos reakciók léphetnek fel. Ilyen a láz, a légszomj vagy a fertőzések kialakulása a tüdőben.

Így szabadulhatunk meg a mosógépben lévő penésztől

Megszabadulni tőle nem könnyű, mivel a nem látható helyekre is befészkeli magát. Jó esély van arra, hogy az alapos takarítást is túlélik a penészgombák és újra szaporodásnak indulnak. Fontos, hogy erős és hatékony gomba elleni szereket és fertőtlenítőket használjunk a mosógép tisztításakor. Azonban sok ilyen tisztítószer tele van káros anyagokkal, melyek pont úgy árthatnak a légutaknak, mint maga a penész.

Ezért most bemutatjuk, hogyan lehet teljesen természetes összetevőkkel kiirtani a penészt a mosógépből

Az ecetről bebizonyosodott, hogy gyakran a gyári készítményeknél is hatékonyabb gombaölő. Megfizethető és nincs semmilyen káros mellékhatása, így használata biztonságos is.

A citromlé hatékony gombaölő és antibakteriális anyag. Kimutatták, hogy vízben és nedves körülmények között is képes elpusztítani a kórokozókat, ezért is tökéletes a mosógép megtisztításához. Nem utolsósorban pedig kellemes illatot hagy maga után.

Ecetes-citromos penészirtó

Ezt a keveréket elkészíteni hihetetlenül egyszerű.

Keverjünk össze egy bögre desztillált ecetet egy negyed bögre frissen facsart citromlével. Keverjük el alaposan, majd töltsük egy szórófejes flakonba. Fújjuk a penészes felületre és hagyjuk hatni 20-30 percig. Itassunk át egy törlőruhát a keverékkel és addig törölgessük fel a felületet, amíg a penész teljesen el nem távolítható.

Ne felejtsük el néhány havonta ellenőrizni a mosógépet és ha a penészedés jeleit tapasztaljuk, vessük be újból ezt a csodaszert!