Szabadulj meg a liszteskétől könnyedén: ha nem lépsz időben odavész a termésed

Ha a növények levelének hátsó oldalán kis fehér lepkeszerű rovarokat látsz, akkor érdemes azonnal harcba szállni velük, mert nagyon gyorsan szaporodnak. A liszteske vagy üvegházi molytetű elsősorban a káposztaféléket kedveli, de jobb híján szinte bármelyik növény élősködője lehet.

Mivel a növények nedvével táplálkoznak, éppen ezért nagymértékben károsítják a növényeket, gátolják a növekedési folyamatot, deformálva a leveleket, és rontják a termés minőségét.

A liszteskék a zárt helyeket részesítik előnyben, de megjelenhetnek olyan környezetben is, ahol 34 Celsius-fok a maximális hőmérséklet.

Legjobban üveg- vagy fóliaházi körülmények között fejlődnek. A liszteskék leggyakrabban úgy jutnak be az üvegházba, hogy más üvegházakból, faiskolákból kerülnek be a növények által. A nyári hónapokban a nyitott ablakokon vagy ajtókon keresztül is bejuthatnak az üvegházba.

Előszeretettel telepednek meg a levelek alsó részén, ahol sok táplálékot kaphatnak. Itt is lerakják petéiket, amelyek lárvákká alakulnak, és növényi nedvekkel táplálkoznak. A táplálkozás során a lárvák olyan anyagot bocsátanak ki, amely elősegíti a koromgombák, és a feketepenész egy fajtájának fejlődését.

Ha észrevetted, hogy liszteskék vannak a levelek alsó felén, nem kell pánikba esni, viszont minél hamarabb cselekedni kell. A legtapasztaltabb kertészek rovarölő szerek használatát javasolják.

Használhatsz Minecto Alpha keveréket, közvetlenül a levélre, vagy csepegtető öntözőrendszeren keresztül, felszívódás által hat.

Egy másik rovarölő szer, amellyel megszabadulhatsz a liszteskétől, az a Faster Delta, egy deltametrin vagy piretroid alapú termék. A szakértők szerint ez a vegyszer a rovarok táplálkozását befolyásolja, így nem támadják meg a zöldségeket.

A Movento egy másik hatékony rovarölő szer lehet, de a legjobb, ha Mospilannal permetezed be a zöldségeket, hiszen az gyorsan fejti ki hatását.

A vegyszerek mellett természetes módszerekkel is próbálkozhatunk. Használhatunk különböző olajakat, mint például a neem olajat, megfelelő alkalmazás esetén az olaj megfojtja a liszteske petéket és lárvákat. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy az olajat csakis hígítva használjuk, és csak este alkalmazzuk.

Az olajok hatására a levelek túlérzékennyé válhatnak az UV-sugárzásra, így megéghetnek, ha napfénynek vannak kitéve. Az olajok mellett rovarölő szappannal is próbálkozhatunk, ami elpusztítja a kifejlett liszteskéket, sőt a petéket is. A természetes mosogatószappan kíméletesebb lehet a növények számára, de halálos a liszteskék és más kártevők számára.

Sok kártevőhöz hasonlóan a liszteske sem szeretik a fokhagyma erős illatát, ezért néhány fokhagymagumó összezúzásával és vízzel való összekeverésével nagyon hatékony permetet készíthetünk a növényeink számára, amely természetesebb, mint a vegyszerek.

A fokhagyma spray használatának hátránya, hogy a szag gyorsan betöltheti az üvegházát, így ha idegenkedünk ettől a különleges illattól, akkor ezt a kezelési lehetőséget talán érdemes kihagynia.

A liszteskék vonzódnak a sárga színhez, mert számukra az új lombozat növekedéséhez hasonlít. Vásárolhatunk sárga ragacsos csapdákat, amivel elkaphatjuk a kifejlett liszteskéket. A katicabogarak is remek ellenszerei a liszteskéknek, sőt ezen rovarok segítségével a növényeik sem károsodnak.