Szegény házmester régi babát vesz a bolhapiacon, odaadja a gyereknek és hallja belőle a recsegő hangot – A nap története

Egy szegény gondnoknő egy bolhapiacon vesz egy régi babát a lányának, és recsegő hangot hall, amikor átadja neki. Amit felfedez, az könnyekig megríkatja.

“Ó, ez nagyon szép. Éva imádni fogja!” Pauline felkiáltott, amikor megállt egy bódé mellett, ahol egy nő játékokat árult.

Pauline 8 éves kislánya, Eve egyedülálló anyja volt, és gondnokként dolgozott. A férje évekkel ezelőtt rákban meghalt, és azóta egyedül nevelte Eve-et.

Amikor Pauline meglátta a bolhapiacon a babát, tudta, hogy ez lenne a legjobb születésnapi ajándék Eve-nek. Sajnos nem volt elég pénze ahhoz, hogy valami drágát vegyen, ezért a bolhapiacon keresett valamit.

Amikor Pauline úgy döntött, hogy megveszi a babát, annyira lefoglalták az Évára vonatkozó gondolatok, hogy nem is vette a fáradságot, hogy megvizsgálja. Két nappal később, amikor odaadta Évának a születésnapjára, furcsa recsegő hangot hallott a babából…

Néhány nappal korábban…

“Anyu – mondta Eve szomorúan. “Tudsz nekem egy babát venni?”

“Drágám – felelte Pauline gyengéden. “Tudod, hogy ebben a hónapban szűkös a költségvetésünk. Anyu majd vesz neked egyet a következő hónapban. Ezt megígérem.”

“De anyu…” Eve hangja recsegni kezdett. “Két nap múlva lesz a születésnapom. Elfelejtetted?”

“Ó, nem, nem, nem, kicsim! Egyáltalán nem!” Mondta Pauline, de tényleg elfelejtette, és szörnyen érezte magát emiatt.

“Még mindig nem veszel nekem egy babát? Nekem nincsenek barátaim, anyu. Senki sem akar velem barátkozni, mert szegények vagyunk. Az a baba lehet a legjobb barátom…”

“Jaj, kicsim – ölelte meg Pauline Évát. “Majd én veszek neked egy babát. Ígérem. Ne légy szomorú, jó?”

Pauline tudta, hogy Eve iskolájában a gyerekek nem bánnak vele jól, mert nem olyan gazdag, mint ők, de nem sokat tehetett ez ellen. A gyerekek néha kegyetlenek tudnak lenni.

A jelenben…

Pauline el volt ragadtatva, miután megvásárolta a babát. Alig várta, hogy odaadhassa Évának, és láthassa a gyönyörű mosolyát. A baba egyike volt azoknak a vintage fajtáknak, egy aprócska babát tartott a karjában.

“Ó, Eve olyan boldog lesz!” gondolta Pauline hazafelé menet.

És Eve az is volt. A kislány öröme nem ismert határokat, amikor Pauline megmutatta neki a babát a születésnapján.

Néha valakinek a mosolyának az oka egy másik ember bánatának a forrása.

“Ta-da! Anyuci hozta a babát Évinek!” Pauline felkiáltott, kezében tartva a babát. “Kaphat anyu egy puszit érte?”

“Olyan szép! Köszönöm, mami!” Éva ciripelt, miközben puszit nyomott Pauline arcára.

Ahogy Pauline átadta a babát Évának, hirtelen furcsa recsegő hangot hallott.

“Mi volt ez?” tűnődött Pauline.

Megrázta a babát, közel tartotta a füléhez, és ismét hallotta a recsegést.

“Anyuci! Add ide! Meg akarom fogni a babámat! Kérlek! Kérlek!” Mondta Éva, izgatottan, hogy játszhasson vele.

“Egy pillanat, édesem. Azt hiszem, van itt valami…”

Ekkor Pauline megvizsgálta a babát, és talált egy titkos zsebet, amit a baba ruhájába varrtak. Kibogozta a laza cérnákat körülötte, és egy cetli hullott ki belőle.

Éva gyorsan felvette, és azt mondta: “Anyu, az van ráírva, hogy ‘Boldog születésnapot, anyu’. Ez nem a te születésnapod! Hanem az én születésnapom! Ez olyan butaság!”

Amikor Pauline elolvasta a levelet, észrevette, hogy az üzenet olyan, mintha egy gyerek firkálta volna. Ekkor Pauline fejében átfutott a gondolat, hogy a nő eladja a babát.

Másnap visszatért a bolhapiacra a babával, és szerencsére a nő standja még mindig ott volt.

“Ó, örülök, hogy megtaláltalak itt!” mondta Pauline. “Tegnap vettem ezt a babát, és találtam benne egy cetlit…”.

Amikor az asszony, Miriam, meglátta a cetlit, felcsillant a szeme. “A lányom vette nekem ezt a babát” – mondta halkan. “Két nappal a születésnapom előtt hunyt el… A férjem és én, ó, sajnálom…”. Az asszony eltakarta az arcát, ahogy a könnyei elkezdtek folyni.

“Igazán sajnálom a veszteségedet – mondta Pauline bocsánatkérően. “Fogalmam sem volt róla. Tudom, hogy nem tudom elvenni a fájdalmadat, de ha ez segít, megölellek.”

“Ó, köszönöm…” Mondta Miriam. Pauline melegen megölelte, majd Miriam elárulta szomorú történetét, amitől Pauline könnyek szöktek a szemébe.

“A kislányomnál rákot diagnosztizáltak” – mondta Miriam. “Pénzre volt szükségünk a kemoterápiájára. A férjem és én egy gyárban dolgozunk. Nem volt elég pénzünk, hogy fedezzük a kórházi számláit, ezért felállítottunk itt egy bódét, hogy eladjuk a régi bútorainkat és a feleslegessé vált dolgainkat.”

“De nem tudtuk megmenteni a lányunkat… Ő… túl korán hagyott el minket. Azért adjuk el a játékait, mert akárhányszor rájuk nézek, mindig elszomorodom tőle.”

“Egy este, amikor a kislányom kezét fogtam, azt kérte, hogy legyek boldog. Azt mondta: ‘Mama, amikor elmegyek, kérlek, emlékezz rám mosolyogva. Ezért úgy döntöttem, hogy eladom a játékokat. Megvette azt a babát, mondván, hogy majd emlékeztet rá. Sajnálom, hogy úgy érzem, hogy túl sokat mesélek nektek, de a szívem ma nagyon megkönnyebbült. Köszönöm, hogy meghallgattatok.”

Amikor Miriam befejezte, ismét könnyekben tört ki. Pauline vigasztalta őt, és a két nő még egy darabig beszélgetett az életükről. Pauline elmesélte, hogyan nevelte egyedül Évát, és meghívta, hogy töltsön velük egy kis időt.

“Eve örömmel fog találkozni veled” – mondta. “És nagyon köszönöm a babát. Megörvendeztette a lányom napját. Biztos vagyok benne, hogy a lányod most rád néz és mosolyog. Még egyszer köszönöm” – tette hozzá, mielőtt elment.

Néhány nappal később Miriam meglátogatta Évát és Pauline-t a lakókocsiban, ahol laktak.

“Ezzel szeretném megköszönni a jó szívedet és a türelmedet, hogy aznap meghallgattál engem. Remélem, ez segít neked és Eve-nek” – mondta Miriam, és átnyújtott Pauline-nak egy borítékot.

Amikor Pauline kinyitotta, néhány dollárbankjegyet talált benne. Összesen 3000 dollárt. “Ó, Miriam, ezt nem fogadhatjuk el. Ez nagyon sok. Nem, nem, ez nem jó érzés…”

“Elviheted, Pauline” – erősködött Miriam. “Egy anyai szív tudja, mennyire fáj, amikor nem tudsz eleget tenni a gyermekedért. Ezt a játékok eladásából szereztük. Kérlek, tartsd meg. Ha nem az én kedvemért, akkor kérlek, tartsd meg Éva kedvéért.”

Pauline sírt. “Ó, Miriam, köszönöm. Ez sokat fog segíteni nekünk. Köszönöm.”

Ettől kezdve Miriam és Pauline barátnők lettek, és Miriam túlságosan szerette és kényeztette Évát. De a legjobb az volt, hogy Pauline és Eve társasága segített Miriamnak meggyógyulni és továbblépni a veszteségéből.

Mit tanulhatunk ebből a történetből?

Segíts egy rászorulónak, és soha nem fogod megbánni. Pauline és Miriam segítettek egymásnak, amiben csak tudtak. Ez segített Miriamnak leküzdeni a gyászát, Pauline és Éva pedig találtak valakit, aki megbecsülte a társaságukat.

Néha valakinek a mosolyának az oka egy másik ember bánatának a forrása. Sajnos a baba, amely Eve-et boldoggá tette a születésnapján, Miriam szomorú múltjára emlékeztetett.