Tanítsuk meg gyermekeinket köszönni, kérni és bocsánatot kérni: ha felnőnek, jobb emberek lesznek.

A jó modort és az udvariasságot sosem lehet elég korán megtanulni. Bár nyilvánvalónak tűnhet, ez a mondat nagyon mély, hasznos és lényeges jelentést rejt. Sajnos a szülők és a gyerekek közötti kapcsolatokból egyre inkább hiányoznak ezek az alapvető elemek, amelyeknek soha nem szabadna hiányozniuk.

Rendkívül fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeknek az olyan kifejezéseket, mint a „kérem”, „köszönöm”, „jó reggelt” és „elnézést”, hiszen ezek nem csak véletlenszerű szavak, hanem erőteljes eszközök ahhoz, hogy jobb felnőttekké váljanak.

A jó modornak semmi köze az életkorhoz – valójában olyan értékek, amelyeket a szülőknek kell átadniuk és elmagyarázniuk, és a gyerekeknek már egészen kicsi koruktól kezdve meg kell érteniük.

Arról van szó, hogy kedves, tisztelettudó és sikeres felnőttként építsük fel számukra a jövőt, mert a nevelésnek köszönhetően elérhetjük, amit akarunk, anélkül, hogy bárkit is bántanánk vagy terhelhetnénk.

Ha megpróbáljuk megértetni gyermekeinkkel e „varázsszavak” fontosságát, az azt jelenti, hogy befektetünk a jövőjükbe, és lehetőséget adunk a világnak, hogy olyan ember legyen, aki képes javítani rajta. Éppen ezért a szülői bátorítás elengedhetetlen.

Ha egy gyermek pozitív és magabiztos légkörben él, ahol a jó modor uralkodik, akkor felnőttként is ennek megfelelően fog viselkedni, mert ugyanez a családi dinamika fog benne is megjelenni.

A gyerekek a példáinkból tanulnak, így ha a megfelelő modellek tanúi és élnek velük, akkor érik meg, hogy a megfelelő szavak és kifejezések megfelelő időben történő használatának fontossága tudatosuljon bennük.

Végül is az udvariasság mindig a kulcs, amely megnyitja a kapcsolatok ajtaját, és soha nem szabad olyan tényezőket nézni, mint többek között a kor, a nem, a vallás, a kultúra. Minden lény méltó a tiszteletre.

A kicsik olyanok, mint a szivacsok, mindent magukba szívnak, amit látnak vagy hallanak, ezért tudnunk kell, hogyan mutassunk példát. Így nagyon valószínű, hogy boldogés kedves felnőttekké válnak, akik segíteni akarnak másokon.