Táskás, vérbe lábadt, könnyező szem? Erről neked is tudnod kell!

Szemünk egyik legvédtelenebb érzékszervünk, mégis kevés figyelmet fordítunk rá. Meglepő lehet, de a leggyakoribb szembetegségek is – a szürke hályog, zöld hályog, farkasvakság, makula degeneráció – a helytelen életmódra vezethetők vissza. Sőt, a  szembetegségek mögött sokszor más komoly problémák húzódhatnak meg!

A magas vérnyomással összefüggő vesebaj például súlyos látásproblémákat eredményezhet, a cukorbetegség által okozott szövődmények közül pedig szintén a szemkárosodás az egyik legrettegettebb.

A szem nem csak a lélek tükre, ahogy azt mondani szoktuk, hanem egészségi állapotunkról is sokat elárul.

Számos betegség előjelei már láthatóak lehetnek a szemen vagy a szemkörnyéken jóval azelőtt, hogy ténylegesen produkáljuk a betegség tüneteit.

A szemből kiolvasható betegségek listája igencsak hosszú: a cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek mellet a verőértágulat, a májbetegségek, egyes rákbetegségek és néhány ritka örökletes betegség jelei is megmutatkoznak a szemen – ezért is fontos a rendszeres szemvizsgálat.

8 szemben felfedezhető jel, amely árulkodik egészségi állapotunkról:

1. Gyűrűk a szem szaruhártyáján:

Egy ritka örökletes rendellenesség, a Wilson-kór okozhatja a réz felhalmozódását a különböző szövetekben, például az agy és a máj szöveteiben. A réz lerakódhat a szemfehérje belső oldalán is, ami a laikus számára a pupilla körüli színes lemezeknek tűnhet. Ezek a „Kaiser-Fleischer-gyűrűk” önmagukban ártalmatlanok, azonban megfelelő kezelés hiányában a Wilson-kór halálos is lehet.

 2. Sárga szemek:

Májbetegségek, mint a hepatitis, vagy a máj egyéb funkciózavara okozhatják a szem sárgulását. A szín az epefesték összetételének köszönhető, amely a hemoglobin lebomlása során jön létre.

  3. Véres szem:

A szemfehérje alatti rész vérzése magas vérnyomás vagy fehérvérsejt rendellenesség miatt alakulhat ki, mely hatással lehet a véralvadásra.

 4. Dülledt szem:

Jelezhet pajzsmirigy betegségeket. A pajzsmirigy hormon abnormális szintje megduzzasztja a szemkörnyéki szöveteket, ezáltal úgy tűnik, mintha a szem kidülledne.

5.  Táskás szem:

A szem alatti duzzanatot a szervezet nem megfelelően működő vízháztartása is okozhatja, amely súlyos veseproblémákhoz is vezethet. Ennek elkerülésére érdemes csökkenteni a sófogyasztást, kerülni a fűszeres ételeket, mert ezek meggátolják a folyadékürítést. A táskás szem az egyik legegyértelműbb jele a vashiánynak. Ha a szervezet nem jut elegendő vashoz, vérellátási zavarok léphetnek fel, aminek következtében a szem alatti terület nem jut elegendő oxigénhez, így alakulnak ki a sötét táskák. A vashiány fáradékonyságot, állandó kimerültségérzetet vagy akár vérszegénységet is okozhat. Spenót, tonhal és olajos magvak heti fogyasztásával azonban segíthetünk pótolni a hiányt.

6. Pupilla rendellenesség:

Az egészséges emberek pupillája általában szimmetrikus. Rendszerint ugyanakkora méretűek és a fényhatásokra is egyformán reagálnak. Ha az egyik pupilla nagyobb, mint a másik, vagy fény hatására kevésbé vagy lassabban szűkül össze, akkor lehet betegség a háttérben. Például agyvérzés, agy- vagy szemideg tumor, agyi verőértágulat, szifilisz és szkerozis multiplex. Sok gyógyszer, például az allergia gyógyszerek és a drogok is okozhatják azt, hogy a pupilla kisebbnek vagy nagyobbnak tűnik.

7.  Retina problémák:

Egyes betegségek, főleg a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, kárt tehetnek a retina véredényiben és idegeiben is.  Ez többféle formában jelentkezhet, úgy mint vérzés, sárgás folyadék szivárgása, puffadt, fehéres foltok megjelenése.

8. Miről árulkodnak a könnyek?

A máj folyadéka a könny. Normális májfunkció esetén megfelelő mennyiségű könny termelődik, amely benedvesíti a szemet és kiúsztatja a szennyeződéseket.

A máj elégtelen vérellátása esetén találkozhatunk az ún. „száraz szem” jelenséggel, amely igen kellemetlen, kevés könny képződésével járó állapot, vagy ellenkezőleg: ha a jang-energia túlsúlyba kerül, a szem, pl. szeles időben a kelleténél több könnyet termel.