Tényleg asztmát okoznak a gáztűzhelyek?

A gyerekkori asztma az esetek 12,7 százalékában a gáztűzhelyek használatára vezethető vissza az Egyesült Államokban – írja az IFLScience egy, az Environmental Research and Public Health című nemzetközi tudományos folyóiratban tavaly novemberben megjelent tanulmány eredményeit idézve. Nem ez az első kutatás, amely hasonló problémára figyelmeztet.

A The Lancetben például tavaly januárban tették közzé washingtoni kutatók, hogy vizsgálataik alapján csak a 2019-es évben 1,85 millió új asztmás megbetegedést okozhatott világszerte nitrogén-dioxid, a gáztűzhelyek által egyik legnagyobb mennyiségben kibocsátott szennyezőanyag.

A gáztűzhelyek használata számottevő kockázatot jelenthet egészségünkre.

Ideje új alternatíva után nézni?

A gáztűzhelyek jellemzően olcsó, mégis kényelmes és jól funkcionáló megoldást jelentenek a konyhában, csakhogy egyre több aggasztó kérdés merül fel a biztonsággal kapcsolatban. Régóta ismert, hogy a gázzal való főzés során nitrogén-oxid vegyületek keletkeznek, mindazonáltal csak az utóbbi években kezdtek szakemberek ennek mértékével behatóbban foglalkozni. Szintén tavaly januárban jelent meg egy kutatás, amely 53 amerikai háztartásban mérte fel a gázsütők által kibocsátott metán mennyiségét. Megdöbbentő, de az eredmények szerint az eszközökből a levegőbe jutó metán 76 százalékát kikapcsolt állapotban bocsátották ki a sütők. Magyarán akkor is szennyezhetik az otthonok levegőjét, ha éppen nem üzemelnek.

A gázkibocsátásnak lehetnek közvetlen egészségügyi következményei, a tanulmány szerzői azonban arra mutattak rá, hogy az Egyesült Államokban használt gázsütők évente olyan mértékben terhelik meg a metán által az éghajlatot, mint félmillió autó szén-dioxid-kibocsátása. Ezenkívül a nem megfelelően szellőztetett otthonokban mindössze néhány percnyi gázsütőhasználat után meghaladta a levegő nitrogén-dioxid-koncentrációja az amerikai hatóságok által kijelölt egészségügyi határértéket.

A metán és a nitrogén-oxidok egyaránt irritálhatják a légutakat, hosszú távon légzőszervi szövődményeket előidézve. Ezzel azonban még nincs vége a sornak. Egy 2022 júniusában az Environmental Science & Technology című folyóirat által közölt tanulmány szerint a gázsütőkből működés közben kiáramló káros vegyületek meglepően színes palettát képeznek. A kutatók 69 bostoni háztartásban végeztek felmérést, és összesen 296 illékony szerves vegyületet azonosítottak, köztük 21 ismert veszélyes légszennyezőt. Ezek egyike a karcinogén, azaz rákkeltő hatású benzol például a minták 95 százalékában kimutatható volt.

Hogyan mérsékelhetjük a kockázatokat?

Mint azt az IFLScience írja, az elektromos tűzhelyek jelentik a legkézenfekvőbb alternatívát a gáztűzhelyekre, sokak számára azonban túlzottan magas költséget jelenthet a beszerzésük.

Technikailag még jobb megoldást kínálnak az indukciós főzőlapok, csakhogy ezek még drágábbak. Azoknak tehát, akik pénztárcája egyelőre nem engedi meg a gáztűzhely leváltását, érdemes más módszerhez folyamodniuk az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében. Javasolt például beszerelni egy konyhai szellőztetőt vagy páraelszívót, amely elősegíti a helyiség légcseréjét. Persze ezzel csupán a szabadba engedjük ki a szennyezőanyagokat, de legalább egészségünket valamelyest megóvhatjuk. Hasonlóképpen az is segíthet, ha nyitott ablak mellett főzünk, bár ennek akadnak nyilvánvaló korlátai, különösen a téli időszakban.