Több tucat belga bíró és ügyész kerül börtönbe, hogy megtapasztalják, milyen a rabok élete

55 belga bíró kerül börtönbe, hogy első kézből tapasztalhassa meg, milyen az élet rabként – jelentette be Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter.

Az önkéntes szolgálatot vállaló bírák ma reggel érkeztek meg a Haren börtönbe, amely egy új, 1.190 férőhelyes börtön. Hivatalosan szeptember 30-án nyílik meg – közölte az ügynökséggel a belga börtönigazgatóság szóvivője.

Vasárnap délutánig, amikor szabadon engedik őket, az 55 ítészt közönséges fogolyként kezelik.

“A bírák nyilvánvalóan tudják, hogyan működnek a dolgok egy börtönben, de az első kézből szerzett tapasztalat egyedülálló lehetőséget biztosít számukra, ami hasznos lesz, amikor a tények teljes ismeretében ítéletet hoznak” – mondta Van Quickenborne egy nyilatkozatban.

Ugyanakkor a börtön személyzete felkészül az új, kis cellás börtön megnyitására, ahol “modern szemléletet” alakítanak ki – mondta a miniszter.

“A résztvevő bírák – büntetőbírák, nyomozási bírák, ügyészek (…) – önként jelentkeztek. (…) eleget kell tenniük a börtönszemélyzet utasításainak. A cél az, hogy a fogva tartás a lehető legrealisztikusabb legyen. Nem használhatják majd a mobiltelefonjukat, de családi látogatásokat fogadhatnak, mint az igazi foglyok” – mondta Vincent Van Quickenborne.

A börtönben töltött elöljáróknak ugyan az a napirendje lesz, mint az igazi foglyoknak. Ugyanazokat az ételeket kapják, és ugyanazokon a kötelező tevékenységeken vesznek részt; többek között konyhai és mosodai szolgálatot látnak el. A kijárási tilalom este 10 órakor lép érvénybe – mondta a miniszter.

A valódi rabokkal ellentétben a bírák bármikor véget vethetnek a börtönélménynek, ha nem bírják elviselni a fogvatartás körülményeit, vagy bármilyen más okból.

“Ez az elmélyülés lehetőséget ad a börtönbüntetésre ítélő bíráknak, hogy megtapasztalják, mit jelent a szabadságuktól való megfosztás” – mondta Rudy Van de Voorde, a belga börtönök főigazgatója.