Vádligörcsökkel ébredsz éjszaka? Ne vedd félvállról, ezt próbálja meg üzenni a tested

A lábikra-, vagyis a vádlifájdalom sosem lehet egy elhanyagolandó probléma, hiszen amellett, hogy a legváratlanabb helyzetekben keserítik meg a mindennapjainkat, fontos előjele is lehet más egészségügyi problémáknak is – írja a LiveStrong.

A láb alsó felében bekövetkező éles izomfájdalom intenzív fájdalomérzetet generálnak, s ez a panasz, a páciensek túlnyomó többségénél éjszaka következik be – áll a Cleveland Clinic összefoglalójában.

„Még mindig homály fedi, hogy a legtöbb vádlifájdalom miért az éjszaka folyamán következik be” – árulta el Dr. Elana Clar ideggyógyász és mozgászavarokra specializálódott szakember egyik előadása során New Jersey-ben, a New Jersey Brain and Spine eseményén. Azonban jó hír, hogy a szakemberek már egyre jobban képesek behatárolni a problémát kiváltó okokat, így nézzük is, milyen rossz szokásaink állhatnak az éjszakai izomgörcsök hátterében!

1. Túlságosan nagy stressz vesz körül bennünket

Nem is gondoltad volna, hogy a lelki egészségünk mekkora hatással van a fizikai jólétünkre!

„Az izmok stresszhelyzetben sokkal feszesebbé válnak, többek között ez is kiválthatja a spontán jelentkező lábikra izmok összehúzódását, amely igencsak nagy fájdalmakkal járhat” – magyarázza Dr. Clar.

Amit ilyen esetekben tehetünk az az, hogy megpróbálunk áttérni egy kevésbé feszélyezett életmódra és megpróbáljuk minél jobban kiszorítani a mindennapjainkból a stresszt.

2. Dehidratáltság miatt jelentkező elektrolit-egyensúly problémák

Óriási hatással van az izomzatunk megfelelő működésére a megfelelő mennyiségű vízbevitel, ezért különösen figyeljünk oda, hogy az ajánlott napi vízmennyiséget minden nap vegyük magunkhoz és az ásványianyag-bevitelről se feledkezzünk meg. Próbáljunk minél változatosabban és egészségesebben étkezni, hiszen ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy pótolni tudjuk a hiányzó vitaminokat és nyomelemeket.

3. Túlságosan kifárasztottad magad

A rendszeres testmozgás több fronton is aranyat ér, ám nem mindegy, hogy mennyire esünk túlzásokba. Próbáljunk meg tisztában lenni a fizikai adottságainkkal és soha, semmilyen körülmények között se terheljük túl magunkat, mert annak súlyos következményei lehetnek – magyarázza Dr. Clar.

Ugyanakkor minden edzés után gondoskodjunk az előbb említett megfelelő folyadékpótlásról, hiszen a mozgás során az izomszövetekből értékes nedvességtartalom távozik.

Vádligörcsökkel ébredsz éjszaka? Ne vedd félvállról, ezt próbálja meg üzenni a tested
Fotó: 123rf.com

4. Várandóság alatt is jelentkezhet

A vádligörcs is ott szerepel a terhességet jelző tipikus tünetek listáján, azonban ez a panasz nem az első hetekben üti fel a fejét, hanem leginkább a harmadik trimeszter kezdetekor, amikor a kisbaba súlya már jelentősen megnehezíti a kismama mindennapjait. A várandós nők közel 40%-a tapasztalt a terhessége során nem várt izomgörcsöket.

5. Túlságosan sok időt töltesz álldogálva

Vannak, akiknek munkájukból adódóan kell sokat állniuk egy helyben, vagy járkálniuk egyik helyről a másikra. Ilyen esetekben a lábak sokkal könnyebben kifáradnak, főleg, ha nem megfelelő a lábbeliviselet sem. A Mayo Clinic adatai szerint ez a jelenség főleg inkább a meleg hónapok során szokott gondot okozni, hiszen olyankor még a dehidratáltság is közre játszhat.

6. Egy gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet

A Mayo Clinic tudományos cikkei alapján főleg a magas vérnyomás kezelésére kifejlesztett gyógykészítmények esetében beszélhetünk erről a mellékhatásról, hiszen mivel ezek a gyógyszerek megnövelik a szervezet foszfor-, kalcium- és magnéziumkészletét, könnyen tapasztalhatunk nem várt izomgörcsöket.

Ugyanakkor a tüdőbetegségek kezelésére alkalmazott ​Albuterol​-tartalmú gyógyszerek is kiválthatnak ilyen panaszokat, de ide sorolhatjuk a menopauza kezelésére alkalmazott ösztrogénterápiákat, a Gebapentin hatóanyagú ideggyógyszereket, vagy a Sztaninokat tartalmazó koleszterinszabályozó készítményeket is.

Különösen figyelj oda, hogy ha egy új gyógyszer alkalmazásánál izomgörcsöket tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz.

7. Lúdtalp

A lúdtalp különösen problémás tud lenni, hiszen a legtöbb megerőltetés után a lábak és a lábfejek duzzanatát és fájdalmát okozza. Ha ezzel a problémával küzdünk, akkor mindig ügyeljünk, hogy a megfelelő ortopédiás lábbeliket válasszuk, hiszen ezek segítségével sokat javíthatunk a helyzeten.

Így enyhítsd az éjszakai vádligörcsöket:

  • próbálj meg óvatosan kinyújtózni, majd ülj fel és hajolj óvatosan az előre nyújtott lábakra és öleld magadhoz őket egy-két percen keresztül
  • egy kellemes masszázs is enyhíthet a hirtelen jelentkező fájdalmon

Mikor érdemes azonnal orvoshoz fordulni?

Egyes esetekben a rendszeresen előforduló vádligörcsök keringési zavarok előjelei is lehetnek, sőt idegproblémákat, diabéteszt és más komolyabb egészségügyi problémák előfutárjaiként is szolgálhatnak. Amennyiben egy-két napon belül a házi kezelések ellenére sem szűnik a panasz, mindenképpen kérjünk időpontot az orvosunkhoz – javasolja Dr. Clar.